Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лобистки ли са проектопромените в Закона за опазване на земеделските земи

Снимка: Радио ВИДИН

Поправките в Закона за опазване на земеделските земи, внесени от Обединените патриоти и подкрепени единодушно в ресорната парламентарната комисия коментираха в ефира на "Хоризонт" представители на две политически сили – Йордан Апостолов от Обединените патриоти и Жельо Бойчев от БСП. Целта на законовите промени, които се очаква да бъдат разгледани в пленарната зала през настоящата седмица, е удължаване на срока, след който земеделската земя с променен статут за застрояване става отново земеделска. Сега срокът изтича на 23 май, а предложението е да се удължи с три години. Промените засягат около 1800 имота, сред тях има и такива по Черноморието, чиито собственици са ги урегулирали, за да бъдат застроени.

От БСП подозират, че приемането на тези промени в закона ще отвори път към безконтролно строителство по Черноморието. Патриотите защитиха проекта, заявявайки че работят по конкретни жалби на граждани, на които урегулирането струва средно между между 2 и 4 хиляди лева на декар, а те не са изпълнили инвестиционните си намерения заради икономически трудности.

Йордан Апостолов, който е сред вносителите на законопроекта, обясни, че собственици  на земеделски земи са отправили молба към Обединените патриоти, за да се обърне внимание на проблема:Йордан Апостолов
Към нас се обърнаха редица хора с молба за такава промяна и аз не мисля, че 1871 души (колкото са имотите – бел.ред.) са малка група – това е една извадка само, за такива имоти с променено предназначение и нереализирана строителна инициатива. 

Депутатът, който е и заместник-председател на земеделската комисия в парламента, коментира още, че едрите собственици не се интересуват от тези промени, а те интересуват всъщност дребните собственици:
Искам дебело да подчертая, че големите, които са променили предназначение на имоти с оглед строителството на някакви комплекси по Черноморието – те вече са се оправили. И ще ви дам един абсолютно прост пример как големите вече не ги интересуват промените в закона. 
Когато е влязъл в сила подробният устройствен план за определена територия, която е с променено предназначение, достатъчно е само да направите проект за един гараж, да си вземете строително разрешение, да построите този гараж и вие вече не попадате в обхвата на този закон. Така че големите това вече са го направили. 

Депутатът от БСП Жельо Бойчев, който също коментира проектопромените, предизвикали гнева на опозицията, заяви, че промените нямат ясен обхват и е нужна допълнителна конкретика. Той призова: Цялата информация относно обхвата и засегнатите лица в този законопроект да стане публична. 

Според социалистите промените са лобистки, а подкрепата, която са получили в ресорната парламентарна комисия – включително от депутати от БСП, е резултат от липса на опит:
Това беше първото заседание на първата парламентарна комисия за голяма част от депутатите от БСП, които участват в нея, общо взето го отдавам (гласуването "за" промените) на по-малкото опит, който имат по-голямата част от народните представители. 
Никой не възразява срещу това, че определени собственици на имоти не са успели да се ги реализират и никой няма да възрази от нашата парламентарна група за тези случаи, за които г-н Апостолов казва – за тези дребни собственици, каза Бойчев и добави:
Въпросът е обаче, че преди да се направи една законодателна поправка, трябва да стане ясно какъв е нейният обхват, защото категорично не е ясно и това, че големите обекти са си решили тези проблеми. Жельо Бойчев
Ние ще следим много внимателно и  ще искаме информация за всички онези случаи, за които помните, че имаше забрана за строителство с изрични решения, каза Бойчев, като даде пример за такова решение  с това на бившия министър Нона Караджова за Камчийски пясъци.

Бойчев изтъкна, че промените ще влязат в полето на действие и на други закони и ще предизвикат колизия с тях. Според Бойчев постоянните комисии – правната и регионалната, трябва да разгледат проекта и трябва да се разграничат спорните от безспорните случаи, свързани с тези имоти.

Йордан Апостолов опонира: Да, лобист съм на всички тези дребни хора – не ме интересуват големите инициативи, които са спрени по друг начин и с мерките на други закони.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени