Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да се въведе данък за ваканционните имоти

| обновено на 15.05.17 в 12:01
Снимка: БГНЕС

Идеята за въвеждане на данък за ваканционните имоти коментира в ефира на "Хоризонт" гл. ас. Димчо Тодоров, който е университетски преподавател, председател на Българската асоциация на експертите в туризма.

В подкрепа на идеята за въвеждане на патентен данък върху ваканционните имоти се посочва това, че много често те са собственост на чужденци - по Черноморието най-вече на руски граждани, които може да имат и дузина апартаменти, като извършват туристическа дейност - отдаване под наем на сънародници, но без да плащат нищо на държавата. 

В коментар на икономическия ефект, който би имал новият налог за ваканционните имоти, главен асистент Тодоров отбеляза, че не е привърженик на въвеждането му.
Според мен не е нужно, каза Димчо Тодоров и добави:
И този акцент, който се придава на това - на руски граждани, има малко негативен ефект и би се отразило, мисля че не добре върху нашите отношения, особено върху туризма в България. 

Според  председателя на Българската асоциация на експертите в туризма ефективният контрол е по-добрият вариант от въвеждането на нов данък:
Тук  визирам два проблема. Единият е наистина големият проблем с неплащането на данъци, който се осъществява не само от руски граждани, а и от български. Примери мога да дам - дори и от най високо място, така, бяха протежирани. Не смятам, че трябва допълнителен данък. 
Просто икономическа полиция трябва да си свърши работата така, както във всички нормални държави - този, който не е регистриран данъчно и този, който работи в сивия сектор, бива принуден да направи това или да излезе от бизнеса. 

Димчо Тодоров обаче отбеляза, че проблемът с неплащането на данъци и това, че много собственици на недвижими имоти в атрактивни за туристите места, които ги отдават под наем, не са регистрирани, е сериозен. Той отбеляза, че у нас няма точна статистика за броя, собствеността и употребата на ваканционните имоти:

Много хора ми сигнализират, че има хора, които работят в сивия сектор, получават приходи, конкурират лоялни търговци и това е една много порочна практика, но пак казвам, според мен, допълнителен данък едва ли е необходим.
Въпреки всичко никой не взема отношение по въпроса - не знам защо, каза още Тодоров и добави:

Икономическа полиция според мен би трябвало да влезе и да принуди тези хора да си плащат или да се вземат съответните от закона мерки, които са предвидени и това е нормална практика в цял свят.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени