Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монография на Надя Филипова изследва българо-сирийските отношения

Снимка: http://iztok-zapad.eu

На книжния пазар вече е мащабното изследване на Надя Филипова от Института за исторически изследвания към БАН "България и Сирия в ерата на Асад“. Авторът изследва развоя на двустранните отношения от 70-те години до днес. В монографията за пръв път се проследява развитието на политическите позиции на България и Сирия по водещи близкоизточни проблеми в периода на управление на Хафез и Башар Асад.

Ако трябва да се обобщи най-яркият пример за противоречия, въпреки че не са толкова драстични, че да нарушат цялостния процес на възходящо развитие и оформянето на Сирия като български стратегически съюзник в Близкия изток, това е палестинският въпрос и отношението към Израел, посочи Филипова в интервю за предаването "12+3".

Дистанцирането от страните в Арабския свят според нея попада в общия контекст на стремежа на българските правителства след края на Студената война страната да се дистанцира от комунистическото си минало, включително от подкрепата си на режими като този на Хафез Асад, а също и в контекста на търсене на нови външнополитически партньори.

Относно бъдещето на Сирия Надя Филипова обобщи:

Тази държава е успявала добре да съществува в годините на своята независимост и именно балансът между интересите на отделните групи е едно от постиженията на Хафез и Башар Асад. Това е по-добрият варинат от раздробяване на каквато и да е основа - конфесионална или етническа. Малки образувания са трудно жизнеспособни, чисто зависими от външни фактори и това ще бъде една трайно нестабилна зона за Близкия изток.

Надя Филипова е автор на редица изследвания за българо-арабските отношения след Втората световна война. Защитава докторска дисертация през 2008-а година и развива научната си кариера в Института за исторически изследвания към БАН.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна