Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Караниколов: Няма да правим смени в бордовете на държавните дружества, ще намалим числеността им

Растеж на икономиката от над 3% е постижим

Емил Караниколов
Снимка: БГНЕС

В Министерството има икономиката сме се съсредоточили върху подобряване на нормативните актове за осигуряване на по-добри инвестиции и за отстраняване на т.нар. "административни тежести":

Предстоят разговори с бизнеса и с работодателските организации, с оглед да направим анализ на нормативната база и къде, според тях, са административните стъпки.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" министърът на икономиката Емил Караниколов. Според него публично-частното партньорство е начинът за привличане на чужди инвеститори. Към момента няма открит голям проблем във ведомството, сподели той и определи екипа там като "много добър".

Предвиждаме да променим Закона за насърчаване на инвестиции, Закона за малките и средните предприятия, което означава, че може би ще обединим и двете агенции, но не само това.

Не че няма, има, но наша работа е да създадем условия за още по-голям обем от инвестиции.

Амбициите на Караниколов са за растеж на икономиката от 3% и нагоре, което е постижимо според него. Основните пречки пред по-внушителен ръст могат да се окажат външни фактори, коментира той. Министърът оцени като добра основа предложението на БСП за закон за назначения в бордовете на държавните предприятия чрез публични конкурси.

Към момента няма ясни критерии как трябва да се избират мениджърите на държавните дружества, тъй че не би следвало да има и смени, стига, разбира се, някъде да няма сериозни разминавания с програмите. Няма да правим смени. Просто ще намаляваме бордовете. Тоест, ако там е имало пет човека, ще станат трима.

Към момента повечето от дружествата в Министерство на икономиката са на печалба, което означава, че си изпълняват програмите. Няма такива, които да са на загуба.

В Министерството има стратегия за по-добро управление на държавните активи във военните предприятия чрез развитие на иновациите и подобряване на конкурентоспособността. Министърът ще представи идеите си пред мениджмънта на ВМЗ - Сопот в петък.  

Караниколов оцени като изключително компетентен наследника си, начело на Агенцията за приватизация, но отново изтъкна, че приватизацията е приключила . 

Приватизацията, като инструмент за преминаване от планова икономика към пазарна икономика, е изчерпан. От тук нататък ще търсим други форми на публично частно партньорство, които да гарантират обаче по по-добър начин държавния и обществения интерес. Трябва да има публичност и прозрачност и по-добро ефективно управление, което да стане през това, че да се назначават мениджъри, които да са изключително компетентни и готови да поемат всички предизвикателства.

Министърът изтъкна, че процедурата по приватизация на Дипломатическия клуб от трима младежи е била законосъобразна, а и Надзорният съвет на Агенцията, който е орган на НС, е одобрил сделката, като нито един член не е гласувал "против".

Министърът заяви, че е разпоредил проверките на язовирите, за да се запознае с моментното състояние на стените, тъй като това е отговорност на министерството. Стените обикновено са собственост на общините, но ако има опасност, той ще съдейства за работа между общините и държавата, за да  бъдат избегнати инциденти.

Интервюто на Снежана Иванова с Емил Караниколов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна