Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радонът е сред основните рискови радиологични фактори за населението

Смартфон с Гайгер-Мюлеров брояч
Снимка: ЕПА/БГНЕС


В столицата се провежда първият Европейски симпозиум, посветен на радона в домовете. Радиоактивният елемент, който е един от основните рискови радиологични фактори за населението, често е неколкократно над нормата в най-близките до уранови находища жилищни райони. Той е и вторият най-рисков фактор за заболявания на белите дробове след тютюнопушенето, обясни проф. Добромир Пресиянов от катедрата по атомна физика в Софийския университет, като допълни:
В средностатистическите населени места само няколко процента от сградите се оказват с наднормени нива на радон, но имаме и идентифицирани населени места, където процентът на сгради с наднормени нива на радон е 20-30, дори над 50 процента. Например такива населени места в райони, повлияни от уранодобива, сме идентифицирали - периферията на Софийското поле, в Елешница. Любопитно е, че в един град, където е нямало класически добив на уранова руда, също имаме висок процент сгради с високи нива на радон и това е град Раковски.
Радон има във  всички населени места, но концентрацията е над допустимата в близист до уранодибив, до минерални извори и ако се влагат опасни стротелни материали.

Проблемът може да се разреши с подходящо саниране на сградите и с изграждане на противорадонова инсталация, сочи световният опит.

Над един милион сгради - частни и обществени са санирани успешно срещу радон, като такава е и бъдещата европейска политика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна