Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават специален фонд за ВиК проекти в малките населени места

Снимка: БГНЕС


Работи се по създаването на специален фонд за ВиК проекти в малките населени места. Това стана ясно на провелата се днес Шеста водна конференция:  "ВиК решения за индустрията - нови бизнес модели и технологии".

Целта е на територията на страната да не останат т. нар: "бели петна" - общини и населени места, които нямат възможност да модернизират мрежите си по европроекти. Именно за тях се предвижда да бъде съставен фондът, обясни министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

В тези населени места, които са извън обхвата на двете програми, единственият вариант е инвестиции съответно от страна на ВиК-операторите, веднъж, и, на второ място, чрез публични инструменти - общински бюджет и държавен такъв. Един подобен фонд е хубав, защото ще има обективни критерии, на базата на които съответно да се финансират приоритетно най-спешните и неотложни проекти.

Целта е отрасълът да бъде устойчив в дългосрочен план и ефективен от финансова гледна точка. Отрасъл ВиК е един от най-недофинансираните, а според приетата стратегия за неговото развитие и управление, за да бъде той устойчив, екологичен и ефективен при предоставяне на услуги на социално поносима цена, са необходими 11 милиарда лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна