Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Ковальов за имперската идея в интелектуалната култура на руската емиграция

Детайл от портрета на първия руски император Петър Първи, худ. Пол Деларош

"Имперската идея в интелектуалната култура на руската емиграция“ е заглавието на лекцията, която ще бъде изнесена на 18 май в новата конферентна зала на Софийския университет. Лекцията е на историка Михаил Ковальов, научен сътрудник в Института за всеобща история на руската академия на науките.

Разбирането за Руската империя в емиграцията зависи от политическите възгледи и то е разнообразно, разказа в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Михаил Ковальов:

Факторите са много, също и личният опит, но не трябва да забравяме още едно важно нещо – руската емиграция е плод на глобални исторически сътресения. Не трябва да се забравя, че Революцията от 1917-а е предшествана от Първата световна война. Катаклизмите оказват сериозно влияние върху руските интелектуалци. Пред очите на руснаците се руши системата, с която са свикнали, руши се редът. За много интелектуалци е било важно да се разбере дали империята е била обречена още от началото, въобще възможно ли е било друго развитие на събитията. Това е пораждало най-различни отговори на поставения въпрос. Показателно е, че в България се ражда движението на евразийците, които създават имперска идея, но тази идея не се ограничава само с евразийците, тоест вижданията по този въпрос са били доста разнообразни. За голяма част от емигрантите е бил много важен особеният статут на руската империя и културното ѝ въздействие. Искам да почертая още един интересен момент. Когато говорим за руски емигранти, то става въпрос не само за етнически руснаци, например историкът Евгений Шмурло е бил поляк по произход, основоположникът на евроазийството Пьотър Савицки е бил с украински корени, тоест националната принадлежност е била разнообразна, но друг е въпросът колко е била важна собствената национална идентичност за тези хора. Те все пак са се опитвали да създадат имперска идентичност, което позволява да се обясни как в рамките на такава голяма държава съществуват различни култури.

Цялото интервю с Михаил Ковальов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна