Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Василева: От ГЕРБ винаги сме защитавали тезата, че презастрояването на Черноморието е вредно

Ивелина Василева
Снимка: МОСВ

ГЕРБ и Обединените патриоти оттеглиха спорния законопроект за строеж върху земеделски земи по Черноморието. Действително бързото внасяне на този законопроект и липсата на каквито и да било обществени обсъждания със заинтересовани страни и широки дебати в обществото може би беше слабост. Това обясни в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Ивелина Василева, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по околната среда и водите в Народното събрание: 

Политиката на ГЕРБ винаги е целяла да има прозрачност, откритост. За да сме прецизни, трябва да кажем, че по време на първото заседание на Комисията по земеделие по този законопроект текстовете бяха подкрепени и от колегите от БСП. ГЕРБ оттегли подкрепата си към инициативата, която беше подета от колегите от Патриотичния фронт, но както стана ясно, що се отнася за собственици на парцели, чието предназначение е било променено, най-доброто и устойчиво решение винаги е било да има ясни планове. В този смисъл ние сме за това да се ускори разработването на общи устройствени планове на общините, за да знаят всички какво е възможно и къде да се случва, а собствениците, които са променили предназначението на земята и не са имали възможност да реализират инвестиционните си намерения в рамките на 6-годишния период, биха могли, ако продължават да имат подобни инвестиционни намерения, да минат отново по процедурата. 
Василева добави още: 
Аз, както и колегите ми от ГЕРБ, винаги сме защитавали тезата, че презастрояването на Черноморското крайбрежие е вредно, а това, което е допуснато в периода 2005-2009 година, никога повече не трябва да се повтаря. Знаете, че наистина безценни кътчета по Черноморското крайбрежие бяха унищожени, защото с това хаотично строителство и без обезпечаването на необходимата инфраструктура се нанесоха нови вреди на екосистемите, създаде се и риск за здравето на хората с тоновете отпадъчни води, които директно бяха вливани в Черно море. Винаги сме реагирали на каквито и да било сигнали за нерегламентирани дейности.

Цялото интервю с Ивелина Василева можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна