Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Христова: Начинът, по който ГЕРБ "цивилизова" поведението на патриотите през тяхната роля в управлението, е уникален

Александър Оскар: Надяваме се, че българското общество ще е още по-нетолерантно и чувствително към всякакъв подобен език на омразата и ксенофобията

Снимка: БНТ

По повод оттеглянето на заместник-министър и директор на дирекция заради компрометиращи снимки с поздрав, използван от нацистите, политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира в ефира на "Хоризонт", че въпросът за участието на националисти в управлението остава чувствителна тема за Европа:

Темата национализъм и патриоти и националисти в управлението е чувствителна тема за Европа дотолкова, доколкото европейският начин на мислене изолира националистите от ситуациите, в които те можеха вече да са на власт. Виждаме, че на практика западноевропейските демокрации успяха в някаква степен да изолират възможността националистични формации да вземат властта колкото и близо да бяха до нея.  

Според Антоанета Христова в създалата се ситуация партия ГЕРБ реагира като политически „цивилизова“ своя коалиционен партньор – патриотите, които отбеляза тя - откакто са в управлението, са съгласни да бъдат обект на санкция, когато имат поведение от техни представители, което поведение нарушава нормата.

За мен в момента това е добра практика, подчерта проф. Христова:

Тоест политиците ни вече, у нас, влизайки във властта през 2017-та, като  че ли може би започват да се учат на норма в поведението.


Антоанета Христова коментира още, че и в бъдеще такова поведение от страна по политиците ще бъде санкционирано:

Това ще бъде и за в бъдеще много сериозна санкция. Ще има проявена много сериозна санкция от страна на по-голямата управляваща партия в консенсус с патриотите по отношение на такива отклонения. Начинът, по който в момента правителството, тоест ГЕРБ може би цивилизова, да го наречем в кавички, поведението на патриотите и националистите в България през тяхната роля в управлението, по своя смисъл и по своя феномен е абсолютно уникален.


Проф. Христова отбеляза, че след доброто представяне на патриотичните формации на изборите и влизането им във властта, въпросът как ще реагира Европа е останал актуален:

Виждайки, че патриотите също с голяма скорост вървяха напред в общественото мнение - знаете, че те много добре се представиха на президентските избори, на практика имаха спад в подкрепата на парламентарните, но все пак са видими, и то за първи път са толкова видими от историята на създаването на различни патриотични формации в България.

Изведнъж те са във властта. Много анализатори си задаваха въпроса, а аз съм сигурна, и самите политици, и те самите са си задавали въпроса как ще реагира Европа на това, че в момента коалицията включва патриоти, включва националисти. Дали няма да имаме санкция, която да забрани такъв вид коалиция.

Видяхме, че Европа не забрани, но въпреки всичко темата е чувствителна, темата е притеснителна и не знаем къде стъпваме в правата посока, докъде разрешаваме толерантността, тоест всяка държава да определи формата на нейното управление, до каква степен, и кога ще получим размахване на пръст.


Председателят на организацията „Шалом“ Александър Оскар, който също коментира темата, посочи че на пресконференция за изразили загриженост във връзка с изказване на вицепремиера Валери Симеонов. Като отчете възражението на Симеонов, който обяви, че ще съди в. „Сега“, тъй като не е цитирал правилно неговото изказване Оскар заяви:

Разбира се, ние не сме разследващ орган, но сме силно разтревожени, тъй като това не е първият случай, в който господин Симеонов си позволява неприемливи шеги по етнически, религиозни или общочовешки въпроси.

Така че за нас това е достатъчно тревожно, че се случва в страна като България, особено в навечерието на 75-годишнината от спасяването на българските евреи и председателството на ЕС.

Оскар каза, че те са информирали своите партньори – международни еврейски организации в Европа и САЩ за проблема, като допълни:

И се надяваме, че българското общество ще е още по-нетолерантно и чувствително към всякакъв подобен език на омразата и ксенофобията.

Интервютата с проф. Антоанета Христова и може да чуете в звуковия файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна