Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако нямах лоши сънища" - през Шекспир към ума и сърцето на модерния човек

Снимка: Архив

Лилия Абаджиева, която е позната на публиката със своя нестандартен подход към класическото наследство на театъра  и с неподражаемия си режисьорски стил, разкри в ефира на „Хоризонт“ детайли за новия си авторски спектакъл "Ако нямах лоши сънища", изграден по текстове на Шекспир:

Наистина моят опит с Шекспир ми даде това право и тази свобода да се опитам да направя спектакъл върху няколко от неговите трагедии. Така или иначе те са върховно постижение на неговото изкуство.


Шекспир следва доктрината на свободната воля на героя или на антигероя. Винаги предоставя възможност да бъде допуснато бягство от тази ситуация и героят да изкупи греха си, каза още Лилия Абаджиева, като допълни, че спектакълът е изграден на базата на сюжетна линия, която свързва текстовете. Тя обясни:

Да, разбира се, аз никога не мога да избягам от задължението или осъзнаването, че някак зрителят, дори този, който гледа картини, дори те да са абстрактни, винаги търси сюжета и в този смисъл мисля, че има сюжетна линия, която съм подчинила на основната идея, която ме е водила. И това в някаква степен се съдържа и в заглавието на моя спектакъл - "Ако нямах лоши сънища".


Ние се опитахме в този спектакъл да изследваме как се получава това съчетание на състрадание и удивление, в което, в тогавашната трагична мисъл на Елизабетинската епоха, и самият Шекспир е виждал същината на трагичното, допълни режисьорката. 


Почитателите на Лилия Абаджиева могат да видят спектакъла  на сцената на театър "Азарян". Повече за него ще научите, ако чуете цялото интервю -  от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна