Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1/5 от младежите у нас не са обхванати нито от образователната, нито от социалната и трудова система

Снимка: Радио Видин

По данни на УНИЦЕФ 1/5 от българските младежи не са обхванати нито от образователната, нито от социалната и трудовата система. България е на първо място в ЕС по този показател.

"Джуниър Ачийвмънт България" стартира образователна програма за намаляване на броя на икономически неактивните младежи. Милена Стойчева поясни, че ще се търси формата, с която да се осъществи превенция на тази младежка икономическа неактивност, в посока на това да се повиши тяхната мотивация и да се създадат условия, те сами да изберат да бъдат икономически ангажирани.

Програмата се провежда в 7 града в България, където е установена голяма степен на безработица, както и на отпадане на младите хора от системата:

Голяма част от програмите, които ние имаме в нашата образователна система, са свързани с курсове, които ги подготвят с практически умения, след това да научат какви са правилата за общуване в корпоративната среда и съответно да направят проекция и решения за свой личен бизнес план за развитие.

До момента 500 младежи са преминали през първия етап на това обучение. През юни предстои да проведем 48-часови лагери, което е също наш модел на образователни програми, които са практически и ще бъдат проведени с консултанти. Това ще бъде може би рестарт за тези млади хора, каза Стойчева.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени