Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев призовава да пишем на кирилица - една от трите официални азбуки в ЕС

| обновено на 24.05.17 в 12:03
Снимка: БТА

Днес честваме делото на светите равноапостоли Кирил и Методий създатели на славянската писменост, българската просвета и култура. Делото им се почита и в Русия, Чехия, Македония и други славянски страни. В Румъния 24 май е Ден на българския език.

В столицата отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост започна с празнично шествие. Преди него патриарх Неофит отслужи в храм-паметника "Св. Александър Невски" празничен молебен за здраве и благоденствие на учещите се и на всички дейци на просветата, науката и културата.

Шествието, което тръгна от Археологическия музей в столицата до паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека,  оглави президентът Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на образованието Красимир ВълчевТе бяха следвани от министри и официални лица, както и от учители, просветни и културни дейци, а също и от ученици и граждани.

Към шествието последователно се присъединиха ръководството на БАН, председателят на Народното събрание Димитър Главчев и Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

С писмо до медиите председателят на Народното събрание поздрави всички учители, ученици, дейци на културата и хора на словото с най-българския празник - 24 май.

В поздрава си Главчев информира, че той и негови колеги са подписали петиция за равнопоставено присъствие на кирилицата в дигиталната среда и в личната, обществената и бизнес-кореспонденцията и призовава да пишем на кирилица - една от трите официални азбуки в Европейския съюз.

Делото на светите братя Кирил и Методий винаги е било един от най-светлите ни празници, написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Инвестицията в обучението на бъдещите поколения и формирането на техните самосъзнание и ценности е един от основните ни стремежи днес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна