Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манол Пейков: SMS до любимото момиче на шльокавица е не по-малко светотатство от "Под игото" на шльокавица

Снимка: http://www.dnevnik.bg

Не е трудно да преглътнеш два реда, получени като съобщение или есемес, написани на шльокавица - това го правим всеки ден. Но е много трудно да преглътнеш една цяла книга, при това най-съкровената българска книга. Неслучайно избрахме точно „Под игото“ и неслучайно избрахме тъкмо 24 май. Това каза в интервю за "Хоризонт" Манол Пейков от издателство "Жанет 45", което пусна на книжния пазар емблематичния за българската духовност и култура роман в символичен тираж на т.нар. шльокавица - писменост с латински знаци и цифри, масово използвана в ежедневното писмено общуване. Амбицията на издателите е това да бъде първата и последната книга, издадена на шльокавица. Книгата е абсолютен куриоз, изглежда абсолютно потресаващо, подчерта Пейков:

Харесахме и прегърнахме идеята, резултатът е красноречив. 


Бяхме подготвени за противоречивите реакции, но не бяхме подготвени за мащаба на провокацията. При абсолютно символичен тираж от 500 бройки, парите от изкупуването на който да бъдат превърнати в други две книги, които да подарим на читалища, библиотеки и училища, не очаквахме, че
видеото, което създадохме на сайта podigoto.bg, ще бъде гледано и разпространявано толкова бурно през първите 24 часа от живота си. Вчера към обяд имаше над 200 хиляди гледания и се разраства като горски пожар. Неговото послание е точно това: "Пазете кирилицата! Тя е нашият дом, нашата култура. Без културата губим своята идентичност".

Цената е символична. За нас икономическият ефект няма никакво значение - той е отрицателен. Това, което има значение, е приносът към българската култура, отбеляза Манол Пейков. По повод разгорелите се дискусии около появата на "Под игото" на шльокавица той коментира склонността да се загребва само пяната от вестникарските заглавия, без да се навлиза в дълбочина: 

Много хора чуха за инициативата и започнаха да я коментират, без да са гледали видеото, без да са прочели нашето послание. Хора грамотни, интелигентни, застават на изключително крайна позиция. Нещото, което искаме да провокираме с тази инициатива, е спокойната комуникация. Третото, което искам да подчертая, е тази склонност да си създаваме икони, идоли и да ги превръщаме в неприкосновени. За мен, да станеш сутринта и да изпратиш на любимото момиче есемес на шльокавица, е не по-малко светотатство от това да изпишеш "Под игото" на шльокавица. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна