Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Букви оживяват в нетрадиционен прочит на Дамян Дамянов и приятели

Дамян Дамянов кани на изложбата си "Под езика". Тя е част от културната програма на тазгодишния Пролетен базар на книгата. Включва 60 идеограми и дефинициите към тях. В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" авторът на идеята сподели:

Става въпрос за игра на думи, каквато е и графичната концепция на цялата изложба. Една игра с кирилицата, думите на българския език, много от които чуждици и техните различни значения. Заигравката е в самата кирилска буква, която престава да бъде абстрактен знак, каквато е по дефиниция, като същност, и започва да изразява значението на дадена дума.

В края на април 2016-а година Дамянов започна във Фейсбук авторския си проект "Под езика“ – графичен експеримент, посветен на кирилицата. Типографският проект изследва и трансформира познатите ни букви и на пръв поглед абстрактните буквени знаци биват изобразени графично, оживявайки в своеобразни идеограми.

Всяка от трийсетте кирилски букви не само подсказва или илюстрира по лаконичен начин значението, но и поставя началото на различна дума. 

Думите, на които се спрях в "Под езика“, са както с непреходна актуалност – често употребявани в устната и писмената реч, така и утвърдени или налагащи се чуждици, тъй като смятам, че именно те обогатяват най-интензивно езика ни през последните години и показват, че той е жив организъм, който непрекъснато се развива, мотивира тезата си авторът в своя фейсбук профил.

През 2017 година "Под езика“ излиза извън фейсбук, прераствайки в социален експеримент. Дамян Дамянов отправя предизвикателство към 60 представители на българската култура – известни писатели, журналисти, художници и преподаватели да дадат кратко определение или интерпретация на шейсетте думи от 2016-а и 2017-а година. Дефинициите варират от речникови конструкции, афоризми и стихове, до много кратки истории и импулсивни словесни реакции.

Типографската книга "Под езика“ ще побере всичките 60 идеограми, както и определенията на взелите участие в проекта.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени