Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е състоянието на язовирите и реките по време на дъждовния период

Снимка: Община Враца

Във врачанските села още се помни голямото наводнение преди три години. Община Враца засили контрола на язовирите и предприе мерки за почистване на речните корита. Една от целите е да не се допусне мащабно бедствие като при наводненията от 2014 година. От половин година към администрацията е назначен експерт, който отговаря за стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовирните стени и съоръженията към тях.

Ситуацията с язовирите се променя ежедневно, но в момента няма опасни язовири. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Йордан Кюмюджиев, директор на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръжения към тях":

Един язовир днес може да бъде напълно изправен и след продължителни валежи след няколко дена да се окаже, че е пълен, ако не се изпълняват правилно инструкциите за неговата безопасна експлоатация, затова ние правим ежедневни проверки, особено когато прогнозата за времето е за продължителни или интензивни валежи. Най-напред контролираме язовирите, които трябва да се поддържат празни заради неизправности. Ние проверяваме дали когато има валежи, наистина се поддържат празни, и дали собствениците регулират водното ниво, така че да не се допуска наводнение. Няма опасност за преливането на нито един язовир, тъй като всички язовири, които ние сме установили, че по тях има неизправности и не би трябвало да се пълнят в пълен обем, са дадени предписания да се поддържа или по-ниско ниво, или да бъдат напълно изпразнени и да се поддържат така, докато не се извърши ремонт на констатираните нарушения, така че няма опасни язовири в момента.

Кюмюджиев добави още, че отговорност за поддържането на язовирните стени и съоръженията в техническа изправност, както и безопасната им експлоатация, носят собствениците на язовирите:

Нашите санкции са насочени към собствениците, когато не ги поддържат в изправност или не изпълняват дадените предписания за отстраняване на констатирани неизправности. Има и безстопанствени язовири, но те не са много. Законът е предвидил за тях да отговарят областните управители, но има непълнота в Закона за водите, тъй като областният управител няма никакъв ресурс да стопанисва и да се грижи за един такъв язовир, който няма собственици, затова ние сега подготвяме и промени в нормативната уредба.

Цялото интервю с Йордан Кюмюджиев и репортажа на Ива Антонова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна