Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО ще се присъедини към международната коалиция срещу "Ислямска държава"

| обновено на 25.05.17 в 12:21
Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При безпрецедентни мерки за сигурност започнаха официалните срещи в Брюксел на американския президент Доналд Тръмп. Той беше посрещнат от председателите на водещите евроинституции: на Европейския съвет – Доналд Туск, на Еврокомисията – Жан-Клод Юнкер и на Европейския парламент – Анонио Таяни. Междувременно чуждестранни делегации започнаха да пристигат в новата главна квартира на НАТО за неформална лидерска среща. В нея ще участва и българския президент Румен Радев.

Председателите на Европейския съвет, Еврокомисията и парламента разговаряха около 30 минути с президента на САЩ по редица въпроси от взаимен интерес. След Доналд Тръмп подобни срещите последват на Юнкер и Туск с президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на Франция – Еманюел Макрон.

Междувременно генералният секретар Йенс Столтенберг обяви, че НАТО ще се присъедини към международната коалиция, която се бори с "Ислямска държава" в Близкия изток, но без да участва в бойни действия:

Това е както силно политическо послание за обединение в борбата с тероризма, така и част от план за действие, съгласно който ще осигурим повече практическа подкрепа за войната с тероризма в световен мащаб, включително мисията ни в Афганистан.


За първи път страните от НАТО ще изградят звено за споделяне на разузнавателна информация в сферата на антитероризма. Това решение ще се вземе на лидерската среща на Алианса следобед, обяви при пристигането си генералният секретар Йенс Столтенберг:

Ще създадем нова група за обмен на разузнавателна информация, която ще се занимава с тероризма, включително с чуждестранните бойци. Освен това ще назначим специален координатор на НАТО за борбата с тероризма. 


Очаква се лидерите да ангажират структурите на Алианса в кампанията срещу ИДИЛ чрез повече военни инструктори, радарни самолети и въздушно презареждане, обясни Столтенберг.

Очевидно е, че има много ползи от включването на Алианса – коментира в специално интервю за БНР министърът на отбраната на страната-домакин Белгия Стевен Вандепют. Той вижда добавена стойност най-вече по отношение на командването и координацията, но също заради възможностите на НАТО да изгражда военни способности в партньорските държави в региона.

28-те правителствени ръководители ще подкрепят и идеята за годишни национални планове, които да отчитат напредъка във военните разходи. Те трябва да достигнат 2% от БВП във всяка държава до 2024 г.

В интервю за агенция ТАСС Йенс Столтенберг заявява, че НАТО приветства двустранните контакти на високо равнище между държави от Алианса и Русия. Той отбелязва, че Русия има велика история и култура и е спомогнала за освобождаването на Норвегия във Втората световна война. За подобряване на отношенията си с НАТО обаче Русия трябва да спазва международно признатите граници и да спре подкрепата си за сепаратизма в Източна Украйна, допълва генералният секретар.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна