Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти и ромски организации: Назначението на Симеонов в Съвета по етническите въпроси е опасно

Снимка: БГНЕС

След обсъждане с партньори и колеги решихме да напуснем Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси след избора на Валери Симеонов за председател на органа. Притеснява ни, че съветът не функционира  - не е заседавал от 2 години и няма позиции по ключови проблеми и конфликти. Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ Николай Кирилов, основател на организацията "Рома-Лом". Той припомни, че вече е имало масово напускане на Съвета от различни организации през 2013 година. Няколко организации от различни градове у нас също са заявили, че напускат Съвета, допълни той.

Ние изчакваме, но в заявката и изказването, което публикува вчера господин Валери Симеонов, той определи три основни приоритета. Единият основен приоритет е проблемът с раждаемостта, който не е проблем за Националния съвет. Вторият обем, който очерта, са българите в чужбина, и третият проблем – той пък съвсем не касае Националния съвет – касае други отношения на Националния съвет, това е тристранката и разговорите с работодателите. Там нямаше заявка за реформа. Ние сме готови за разговори, но искаме да чуем, примерно, какви са позициите. До този момент наистина няма заявена твърда позиция за реформа на Националния съвет.

В последните 8 месеца има сериозна конфронтация на лидерите на ромските организации в България. Над сто организации са се е подписали под осем документа, които бяха изпратени до различни ръководители на различни институции. Трябва да кажем, че до този момент няма отговор на нито едно писмо, отбеляза Кирилов и изтъкна, че не е искал среща със Симеонов, за да обясни позициите си, но изрази притеснение от номинацията му:

Ако съдим по досегашните изказвания на Валери Симеонов, особено за ромската общност, така или инак, ние трябва да сме изключително разтревожени за неговото отношение, особено към ромската общност, а ние не чухме нищо друго относно реформи или ангажименти и т. н. Това, което сме чули от господин Валери Симеонов в публичното пространство  е абсолютно антиромско говорене почти в цялата му кариера.

Доц. Михаил Иванов, съветник по етническите въпроси на президента Желю Желев, оцени назначението на Симеонов начело на съвета като „нещо крайно негативно“ и се мотивира:

Какво знаем за Валери Симеонов? Знаем за неговите програмни намерения по отношение на политиката и външната политика и знаем неговите досегашни действия и изказвания. Тези действия включват едно програмно намерение да се създадат увеселителни ромски резервати, ако помните. Тази идея беше написана и беше написана в програма. Ние знаем за неговите изказвания за някои циганки, „които раждат като разгонени кучки“. Ние знаем за това, че той ги е наричал „улични кучки“. Той ще отговаря по демографските въпроси освен това. Знаем за това как той блъска една възрастна туркиня на границата. Ние знаем за неговата позиция и позицията на ОП по отношение на гласуването в чужбина, което беше негативно с цел да се ограничи гласуването от Турция. Но едновременно с това, ограничавайки гласуването от Турция, те ограничиха гласуването в целият свят и той се изказа, тогава, много пренебрежително към нашите българи в чужбина, а сега ще отговаря за българите в чужбина. Какво значи това с няколко думи? От една страна, това означава, че национал-популизмът в България е в настъпление, и че национал-популизмът е заел ключова позиция, за да решава той етническите проблеми на България! Този човек, който е разрушил всички мостове между себе си и малцинствата, как ще оглави съвет, който е съвет за сътрудничество между правителството и тези малцинства.

Назначението на Валери Симеонов дестабилизира етническите отношения в страната, категоричен е експертът и оцени това като изключително опасно. Той коментира и назначението на новия областен управител на София като възход на национал - популизма.

Политологът Борислав Ангелов коментира, че от назначенията в последните 2 седмици губещи са обществото и Бойко Борисов. Той оцени като несериозно твърдението на премиера, че решението е предоставено на „патриотите“ и направи аналогия с назначението на Делян Пеевски начело на ДАНС – пост, оставен за ДПС.

Не може така да отговаряш, при положение че все пак трябва да има и някаква политическа хигиена.

В момента се наблюдава една абсолютна кадрова импотентност и законодателна импотентност в цялото управляващо мнозинство.

Имам усещането, че обществото започва да свиква с това, което се случва. Това е като ситуацията с насилието - един път, втори и на третия започва да свиква. 

За Бойко Борисов загубата ще бъде от гледна точка на неговия имидж и образ в чужбина. Това дава изключително добра възможност на БСП и ДПС, а и на много организации да говорят, че той е в съюз с формации, свързани с ксенофобия, фашизъм и т.н.

Интервюто с Николай Кирилов, доц. Михаил Иванов и Борислав Ангелов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна