Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонатан Портес: Трагедията в Манчестър няма да повлияе сериозно върху изборните резултати

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Въпреки спадащата подкрепа за британския премиер Тереза Мей, консерваторите ще спечелят изборите с по-голямо от настоящото мнозинство, прогнозира пред "Хоризонт" Джонатан Портес от организацията "Обединеното Кралство в променяща се Европа". В предаването "Събота 150" експертът изрази мнение, че трагедията в Манчестър няма да повлияе сериозно върху изборните резултати:

Очевидно е, че събитията в Манчестър поставиха акцент върху сигурността и свързаните с нея въпроси. От друга страна е много трудно темата за сигурността да бъде използвана в предизборна кампания, защото е ясно, че всеки иска да се чувства сигурен и защитен, мерките за сигурност да бъдат подобрявани. В същото време всички осъзнават, че не може една държава да бъде защитена напълно от терористи и винаги ще има инциденти от този вид. Тук, във Великобритания също се случват и невинаги те могат да бъдат обвързани с политическата ситуация или пък да бъдат използвани в предизборна кампания.

Заради трагедията в Манчестър предизборната кампания във Великобритания бе временно преустановена. Вчера тя бе подновена, а лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин избра да се върне в нея с външнополитическа реч. Според последните проучвания лейбъристите топят преднината на торите. Запитан дали изборите ще дадат на Тереза Мей достатъчно добра позиция, за да води убедено преговорите по излизането от Европейския съюз, Портес посочи:

Ако тя спечели много по-голямо мнозинство, което все още изглежда най-вероятният резултат от изборите, това може да бъде разчетено като мандат от британските избиратели Тереза Мей да води преговорите по начина, по който тя иска. Разбира се, това не означава, че няма да има доста силна вътрешна опозиция. Сега големият въпрос е как Тереза Мей ще използва този мандат - дали ще е съгласна да направи компромиси в преговорите, или ще има много твърда позиция. Както вече казах, Брекзитът не е много използвана тема в кампанията, така че не е ясно по какъв начин ще изглеждат преговорите. Мисля, че няма да знаем, докато те фактически не започнат. Чак тогава ще стане ясно какво ще се случи със сметката, която искат от Великобритания да плати при излизането си от Европейския съюз или с правата на европейските граждани, живеещи на Острова. Ако няма готовност за компромиси по тези въпроси, не е изключено и преговорите да приключат без успех...

Според Джонатан Портес, имиграцията е по-малко използвана в кампанията, въпреки че очакванията са били тя да бъде една от най-дискутираните теми:

Вчера излезе статистика, която ясно показа, че във Великобритания имигрантите са по-малко в процентно отношение, отколкото в други европейски държави. Факт е, че консерваторите имат доста твърда позиция по отношение на миграцията, докато при лейбъристите и либерал-демократите тя е по-умерена.

Честно казано, Брекзитът не е чак толкова коментиран по време на кампанията. И консерваторите, и лейбъристите просто приеха резултата от референдума и в момента не се говори особено детайлно как трябва да се проведат преговорите.

Цялото интервю с Джонатан Портес можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна