Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков обеща нов модел за оценка на индивидуалните потребности на хората с увреждания

| обновено на 29.05.17 в 14:52
Бисер Петков
Снимка: БГНЕС
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков прие родители на деца с увреждания, за да чуе техните предложения за законодателни промени след неколкократни техни протести срещу начина на социално подпомагане и срещу трудово-експертната оценка. Разговорът продължи два часа, а след нея майките заявиха, че са били чути и разбрани. Министърът е обещал нов модел за оценка на индивидуалните потребности на семействата на деца и на хората с увреждания, който ще заработи в кратки срокове. След месец е насрочена нова среща, на която ще има пътна карта за промените.

Красимира Обретенова обясни:

ТЕЛК-ът в момента е негодност. Най-накрая, мисля че стана ясно, че коренната промяна в този документ трябва да бъде точно обратното - не колко процента сме негодни, а какво можем да правим. Индивидуална оценка според нуждите, това е, което толкова години и с толкова протести го искаме.

Според Капка Панайотова от Центъра за независим живот е грешка да се говори за оценка на работоспособността:

Защото трябва да има оценка на потребностите, независимо от работоспособност, ученоспособност и други способности. И вече оттам нататък да бъдат всякакви други мерки. ТЕЛК-овите комисии, така, както ги познаваме, се надявам да останат в историята. Министър Петков беше, според мен, изненадан от факта, че има една месечна добавка за интеграция, която за мен конкретно възлиза на 9.70 лева, с които трябва да се интегрирам. Същевременно 108 млн. лева от държавния бюджет отиват за въпросната добавка. Едни 108 милиона, изливани в мивката.

Председател на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски подчерта:

Разбирането е, че политиката на калпак и липсата на координация между отделните институции струва твърде много на държавата с максимално малка полза за хората с увреждания.

Коралски обясни, че задължително трябва да има оценка на вида и степента увреждане и навсякъде по света това е лекарска оценка, тоест ТЕЛК-ове ще има и занапред, но други комисии ще правят индивидуалните оценки:

Видът и степента на увреждането не е една и съща за едно дете с детска церебрална парализа, двигателно увреждане, с ментално увреждане. Има деца, които имат нужда 3-4 часа дневно някой да се грижи за тях, а други - 24 часа. Това трябва да бъде оценено индивидуално и тогава вече да се предоставят тези средства

Министър Петков заяви преди дни, че се подготвя промяна в модела на заплащане на добавки за деца с увреждания:

Наистина, съгласно действащия Закон за интеграция на хората с увреждания, добавките са в много ниски размери. Те са от порядъка на 9,75 лева или 13 лева, в зависимост от вида на добавката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна