Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Лозенец протестират срещу изграждане на заведение на централния плаж

Спряно е изграждането на дървено заведение върху скалите в централния плаж на курорта

| обновено на 29.05.17 в 14:22
2
Снимка: фейсбук
Близо 50 жители на курортното селище Лозенец протестираха срещу изграждането на дървено заведение върху скалата до централния плаж. Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев е спряно поставянето на временния обект. От Министерството на туризма са разпоредили проверка, която да установи дали е допусната грешка в кадастралната карта, според която скалистият терен е отдаден под наем като плажна ивица. 

Протестиращите жители на Лозенец настояват да не бъде допуснато строителство върху скалата, която по думите им е емблематично място в курортното селище. Това не е плаж и не искаме върху скалата да се строи заведение, категорични са те:

Ние искаме тази територия да е свободна, а не тази година е дървения, догодина ще бъде като на малкия плаж - бетон и наркомани. Това изобщо не е плаж, вижте какво представлява - отточни води от мръсна канализация.

Министерството на туризма миналата година отдало под наем скалата и намиращия се в дясно от нея скалист терен, който в кадастралната карта е посочен като плажна ивица. Според Лапчев Агенцията по геодезия и картография е допуснала кадастрална грешка, обявявайки терена за плаж. Сега от Министерството на туризма са разпоредили проверка по случая.

Мая Иванова, собственик на фирмата-наемател на скалистата част от брега, заяви, че изграждането на заведение върху "Боруна" е законно по схема, одобрена от министерството, и след проверката строителството ще продължи:

И когато всичко спре, ние ще си започнем отново. Тези скали и този плаж, защото това е плаж, геодезия и така нататък, всичко е доказано, че това е плаж. Няма нужда от тези спорове на хората.

Допусната е кадастрална грешка, категоричен е кметът на Царево:

Ще има ново презаснемане, най-вероятно ще бъдат изключени територии, така че тази грешка ще бъде изчистена.

Местните хора заплашиха, че ще запалят дървения обект, ако той бъде завършен. Те настояват и скалистият терен да остане неохраняема зона, без наемател.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени