Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на луковитско село се обявиха против изграждането на каменна кариера

Снимка: Пламен Христов
Жители на луковитското село Ъглен за пореден път изразиха несъгласието си с изграждането на каменна кариера край селото. Днес те внесоха при областния управител на Ловеч Георги Терзийски възраженията си срещу инвестиционното намерение и изготвен доклад за въздействието върху околната среда.

Христо Николов от инициативния комитет посочи, че най-голямото притеснение за жителите на Ъглен освен негативното въздействие върху околната и жизнената среда в района, е, че кариерата ще се изгражда върху карстов район, през който минават водите за двата извора, от които селото се захранва с питейна вода.

Взривяването на тези слоеве е изключително опасно и по мнение на ВиК-Ловеч биха могли да изместят или въобще да прекъснат водата към изворите на Ъглен, което би означавало бедствие за населението.

Хората се притесняват още, че преминаването на тежкотоварните камиони през селото ще разруши пътната инфраструктура и особено мостовете.

Тези мостове не са пригодени да издължат такива тежки натоварвания, става въпрос за 100-120 камиона на ден, заяви Христо Николов.

Ако инвестиционното намерение не бъде спряно жителите на Ъглен за готови да предприемат и гражданско неподчинение.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна