Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кения бе открита жп линия между Найроби и Момбаса

Снимка: БТА

В Кения беше открита нова голяма жп линия между пристанищния град Момбаса и столицата Найроби, 18 месеца преди предвиденото, предаде Би Би Си.

Това е най-мащабният инфраструктурен проект в страната от обявяването на независимостта й през 1963 г. Той е финансиран от Китай и е на стойност 3,2 милиарда долара, като е осъществен за три години и половина.

Целта на жп линията е, със създаването на допълнителни връзки, да свърже Южен Судан, Демократична република Конго и Бурунди с Момбаса.

Пътуването от Момбаса до Найроби с влак вече ще отнема четири часа и половина. Това е доста по-бързо от деветте часа с автобус или 12-те часа със старата жп линия. Билетите също са по-евтини от автобусните. В икономическата класа той ще струва 900 кенийски шилинги или девет долара.

Опозиционните партии критикуваха високата цена на проекта и определиха икономическата възвръщаемост като "преувеличена".

Правителството от своя страна твърди, че трябва да инвестира в инфраструктура, за да се привличат чуждестранни инвестиции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна