Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частните съдебни изпълнители с предложения за по-щадящи процедури при предаване на деца между разделени родители

Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев
Снимка: БГНЕС

Когато родителите са разделени, често пъти се налага с намесата на полиция и частни съдебни изпълнители децата да бъдат откъсвани от единия, за да бъдат предадени на другия родител.

От една страна в повечето ситуации се чувстваме безсилни, от друга страна, когато се справяме с предаванията на деца, виждаме, че това става с много принуда, много травмиращи за страните действия, които според нас не би трябвало да има. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ):

Когато става въпрос за еднократно предаване, съдът е присъдил родителските права на единия родител, а детето е при другия родител, се опитваме с убеждаване, със срещи, с разговори да изпълним това нещо, за да стане почти доброволно, да няма някаква агресия и принуда. В големия процент от случаите успяваме, но в случаите, в които става въпрос за обичайния режим на лични отношения между родители и деца, постоянните срещи през месеца с детето, нещата стоят на съвсем друга основа и точно тук сме безсилни. Огромното мнозинство от хора искат ред и сигурност в страната, негодуват, когато някой нарушава спокойствието и общоприетия ред, но в същото време, когато тях ги санкционират, са склонни да не се подчиняват. Ние искаме наложените глоби реално да могат да бъдат събрани, а именно, когато постановлението за налагане на глоба влезе в сила, защото длъжникът може да го обжалва пред съда, Националната агенция по приходите веднага да го възложи на същия съдебен изпълнител, за да може конкретният длъжник, конкретният недобросъвестен родител да знае, че санкцията му ще бъде реално наложена в частта изпълнителен процес, но според нас трябват и други мерки. Споделеното родителство е тема, която освен интересна е и много важна. Мисля, че трябва да се работи в тази насока. Трябва държавата да отдели повече внимание. Прокуратурата също би следвало да реагира по-остро.

Цялото интервю с Георги Дичев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени