Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За книжарниците и библиотеките - пристрастно

БНР Новини
Виктория Георгиева, Елена Пъневска и Георги Александров в студиото на "Нашият ден"
Снимка: Оля Стоянова

„(Не)забравените“ и „Между книгите и хората“ са две книги, изцяло създадени от студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Изданията са резултат от новата дисциплина „Учебно издателство – майсторски клас“, а студентите са участвали в целия процес – от създаването на текстовете, през редактирането, коригирането, дизайна и предпечатната подготовка до разпространението и маркетинга на книгите.
Първото заглавие -„(Не)забравените“, е посветено на библиотеките и събира на едно място истории за пътуващите книжари през втората половина на 19-ти век на територията на днешните български земи,но също и личните историите на хората, които стоят зад антикварни книжарници в София, Париж и Лондон. Също така има и разговор с водещ експерт от прочутата Бодлиева библиотека в Оксфорд и разкази за големи библиотеки в Азия, Холандия и Египет.
Тук е и историята на Таня Даскалова, която организира библиотека и читалня на близо 1600 метра надморска височина в хижа „Козя стена“ в Централна Стара планина.
„Между книгите и хората“ пък включва 24 текста за независими книжарници със своя неповторима атмосфера от различни български градове, както и примери за чужди книжарници. Любопитно е и интервюто с две българки, открили наскоро книжарница в Лондон.
И двете издания - „(Не)забравените“ и „Между книгите и хората“, ще се разпространяват безплатно, но идеята е на премиерата всеки гост да донесе своя книга. Така студентите слагат начало на дарителска акция, а събраните книги ще бъдат подарени на читалищните библиотеки, за които са писали.
Това пък ще е още един повод да се говори за недостатъчното финансиране на библиотеките и необходимостта от обновяване на фондовете им.
Зад идеята и осъществяването на тези книги стоят Георги Александров, издател и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ и студентите по книгоиздаване от втори и трети курс.
Премиерата на „Между книгите и хората“ ще бъде на 5 юни в Нова конферентна зала в Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" от 18.00 часа, а представянето на „Незабравените“ е на 8 юни в „Перото“ от 18.00 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна