Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът Георги Арнаудов с две световни премиери през май

Георги Арнаудов в Китай
Снимка: личен архив

В рамките на "Софийски музикални седмици 2017" концерт изнесе Камерата Орфика към Нов български университет. На диригентския пулт беше Кристиян Шулц, а солистки - виолончелистките Лилия Шулц-Байрова и Лиляна Кехайова (и тримата - гости от Виена).


В програмата: Концерт за виолончело и оркестър от Роберт Шуман (солист Лилия Шулц-Байрова) и Симфония №41 "Юпитер" от Моцарт, а акцент беше световната премиера на Концерт за две виолончели и струнен оркестър Antiphona dulcis armonia от Георги Арнаудов - той е композитор във фокус на фестивала тази година по повод неговата 60-годишнина.

Пореден успех на този български автор - един от най-изпълняваните на родна сцена. Музиката му е мистична и въздействаща. Премиерите на негови творби вече са очаквани и бурно аплодирани от публиката. Само седмица по-рано, на 22 май, в китайския град Тяндзин пък беше представена премиерно друга нова композиция на Арнаудов - "Вратите на съня II" за струнни.

Чуйте в звуковия файл интересни подробности около създаването и първите изпълнения на творбите в интервю с Георги Арнаудов за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна