Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков: Краят на юни е безумно кратък срок за изготвяне на стратегия за национална сигурност

Снимка: БГНЕС

Краят на юни е безумно кратък срок за синхронизация на законодателство, касаещо няколко ведомства и агенции, и изготвяне на една нова стратегия за национална сигурност. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" бившият министър на вътрешните работи Румен Петков от АБВ:

Виждаме, че Народното събрание не може да започне да работи, защото няма проектозакони. Аз лично много сериозно се съмнявам някой въобще да е седнал да мисли по актуализиране на стратегията и по състоянието на нормативната уредба, която е свързана, като цяло, със сектор "Сигурност", така че да се пришпорваме и за един месец да очакваме, че ще направим нещо, което ще бъде работещо и ще отговаря на потребностите на тези толкова специфични ведомства и институции, е глупаво. На който е формулирал този едномесечен срок, оптимизмът му граничи с неспособността да се оцени значимостта на проблема.

Петков изтъкна, че министърът на финансите е "полял със студена вода" колегите си от МО и МВР, поискали увеличение на заплатите на служителите си, и оцени това като малко несериозно на фона на предизборните обещания за драстични увеличения, на излишъците в приходната част на бюджета и на недокомплекта в съставите на двете ведомства, и допълни:

И тази закана, може би не в лошия смисъл на думата, че ще се реформират службите, на мен ми се струва неаргументирана и необяснена. Може би най-много закони са приемани в сектора "Сигурност". За Министерството на вътрешните работи – минимум 4 пълни закона са приемани – и аз започвам да се притеснявам, че ние не се фокусираме върху работата на терен, върху работата, осигуряваща сигурността и спокойствието на гражданите, а се фокусираме върху някакви промени, реформи, с което ставаме съучастници в демотивиране на служителите.

Малко започваме да звучим с реформите в сектор "Сигурност" като с реформите в съдебната система, иронизира Петков, според когото разузнаването и контраразузнаването са "много добре структурирани", но "недофинансирани", което препятства работата на разузнаването зад граница. Не само финансирането е проблем на службите, категоричен е Петков, според когото в МВР трябва да бъде направен сериозен анализ на престъпността по региони и на тази база да бъде оценена дислокацията, разположението на състава. Според Петков трудът на работещите на терен служители на МВР не е оценен подобаващо, за разлика от този на администрацията:

Не подценявам администрацията в Министерството на вътрешните работи, напротив, но когато се създаде впечатлението, че се подценява труда на полицаите, от демотивация се отива към деморализация. Ние трябва да си дадем сметка, че в огромната си част служителите на МВР са честни и почтени хора и са направили един много труден личен избор да служат на обществото и на държавата.

Според Петков при изготвянето на новата стратегия за сигурност трябва да си дадем сметка, че сме рупорната държава:

Тя трябва да отчита различни ситуации на развитие на обстановката в съседна Турция. Тук опитите да се обясни, че със законови промени ще се намали външното влияние, лично аз не считам за убедителни.

Петков припомни прокараните от АБВ промени, задължаващи попълването на декларации за гласуване на български пред погледа на изборната комисия, и допълни:

Когато държавата и нейните институции са достатъчно категорични в защита на националния ни интерес, на националното ни достойнство, когато те, с инструментите, с които разполагат, са готови да покажат, че няма да допуснат намеса във вътрешните ни работи, днешната нормативна уредба нищо не пречи.

Колкото повече се опитваме да ограничим едни или други граждани на принципа на уседналостта, толкова повече обостряме ситуацията, смята той и отново разкритикува текстовете за преференциалния вот, който може да бъде използван като инструмент за купуване на гласове.

Да си кандидат за народен представител и да влачиш баби и дядовци по границата, да правиш циркове и панаири, това не е въпрос на нормативна уредба. То е въпрос на възпитание или на липса на такова, но във всички случаи – на опростачване на политическия живот. С нормативни мерки няма да се реши този въпрос.

Интервюто на Даниела Големинова с Румен Петков можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна