Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

450 години от рождението на Клаудио Монтеверди

Клаудио Монтеверди (1567 - 1643)





На 15 май се навършиха 450 години от рождението на един от великите композитори в историята - Клаудио Монтеверди. По този повод в рубриката "Годишнини" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" проследихме кратки епизоди от биографията и творчеството му.

Прочутият съвременен  музикант Риналдо Алесандрини пише:

Монтеверди живя между два века – XVI и XVII. Кои са  музикантите, негови съвременници, чиято музика  слушаме днес редовно? Качини? Пери? Двамата Габриели? Палестрина? Ласо? Не, тяхната музика се слуша спорадично, по-рядко, почти случайно. С интерес, без съмнение, но не всекидневно. И обратното - може да се храниш с удоволствие  с  Монтеверди всеки ден. И това прави, несъмненно, значителна група меломани. Всъщност, ако се вгледаме назад, Монтеверди е много далеч - 450 години се навършват от рождението му  и 364 от смъртта. Въпреки това неговата музика не изпитва никаква трудност да се впише емоционално (и да направи потресаващо впечатление) на милиони хора от различни социални нива. Това, което ни е останало от творчеството на Монтеверди, е голям брой мадригали, три цели опери и много религиозна музика във всички жанрове. Чисто инструменталната музика не го е интересувала много.

Защо една музика, отдалечена във времето, и преди всичко една форма, вече забравена днес, като мадригала – формата, която Монтеверди облагороди най-много, продължава да бъде още източник на толкова възвишени емоции? Как жалбата на Орфей при смъртта на Евридика, или еротичните сцени между Нерон и Попея успяват да събудят нашите чувства по същия начин като тъжния край на Аида или Мими, или впечатляващата чувствителност на Кармен? Обяснението се крие във факта, че Монтеверди е истински революционер - всъщност той не изобретява нови форми, но ги модифицира по уникален начин. Той създава дълбоки ефекти, вълнуващи силно слушателя.

Чуйте повече за композитора Клаудио Монтеверди и неговото творчество в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени