Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България почита Деня на Ботев и загиналите за свободата на България

| обновено на 02.06.17 в 17:41
Снимка: БГНЕС


Точно в 12.00 часа, в продължение на две минути, сирените в цялата страна с прекъснат вой оповестиха отдаването на всенародната почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. По традиция в Деня на Ботев на историческия връх Околчица във Врачанския балкан има всенародно преклонение пред подвига на поета-революционер и загиналите за България, което започна с молебен за България, отслужен от Врачанския митрополит Григорий.

Стотици българи изкачиха върха, а след сирените поднесоха венци на признателност на паметника на Околчица. В подножието му, където има параклис, митрополитът отслужи кратка заупокойна молитва за загиналите за българската свобода.

Тук сме, за да заявим, че не сме забравили Ботев и неговият страшен, но славен път, каза в словото си председателят на Народното събрание Димитър Главчев и посочи, че за различни поколения българи Ботев е националния герой, събрал в себе си пламенност с творчески гений, младост със саможертва.

Годишнината от героичната гибел на Христо Ботев бе отбелязана и в родния му град Калофер с митинг-поклонение. С военна церемония от Националния музей "Христо Ботев" беше изнесено знамето на Ботевата чета, а пред паметника на поета-революционер бяха поднесени венци и цветя.

На историческия връх Околчица бяха и ентусиастите от Националния исторически поход, изминали 120-километровия славен път на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до Врачанския балкан. С част от тях - третокласникът Петър от София, както и 18-годишните Радинела и Михайл, Николай и Любомир, ни среща кореспондентът ни Ива Антонова в своя репортаж, който можете да чуете в звуковия файл.

В Деня, в който си спомняме за подвига на загиналите за свободата на България, пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София бяха поднесени венци и цветя.

Под звучите на патриотични песни, изпълнени от мъжки вокален ансамбъл "България" и със стихове на Христо Ботев, представени от актьорът Мариус Донкин, беше почетена паметта на загиналите за свободата на България:

   "Тоз, който падне в бой за свобода,
   той не умира"

 Заместник-кметът на София Тодор Чобанов:

 "Това е празник, който трябва да обърнем към децата. Те трябва да израснат с ясното знание и съзнание, че за да имат те всичко, което имат, други са се жертвали. Трябва да им се поклоним на големите бъгари, да заведем най-малките край техните паметници, да сведем чела и всеки ден да се опитваме поне малко да бъдем достойни за знайните и незнайни герои, отдали себе си за свободата на България.

С цветя на церемонията пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина дойдоха и много граждани:

Тези хора като Ботев, като Левски, те ни накараха да се вдигнем, да се освободим, да направим нещо за бъдещето на тази държава.

С общоградско поклонение и военен ритуал пред паметника на Христо Ботев в Морската градина варненци почетоха паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Децата от Детска градина 8  „Христо Ботев“, дойдоха по традиция облечени като четници. С тях беше и малката Деница, облечена като Райна Княгиня.

Извезала знамето.

Какво пише на знамето?

Свобода или смърт.Тя е искала България да не е поробена.

Как се чувствате в тези униформи и къде отивате с калпачетата с лъвчета?

Отиваме пред паметника на Христо Ботев- борец за свободата на България.

Той е събрал дружина и са се качили на кораба „Радецки“. Искали са да освободят България от турско робство.

Във Варна паметта на героите беше почетена с военен ритуал пред паметника на Христо Ботев в Морската градина.

Актьори от плевенския театър и повече от 400 ученици рецитираха колективно стихове на Ботев:

Деца от детските градини във Видин поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев в центъра на града:

Борец за свободата на България и поет.

Светиня, герой, голям българин.

Цвете в памет на героите поднася и 91-годишния патриот и родолюбец Никола Караджов.

Всичко е за мене! Родината,свобода, всичко!

Ботевият паметник в Хасково беше отрупан с венци и цветя.

Какво е за вас патриотизма?

Ние като народ имаме нужда да бъдем обединени и да си помогнем един на друг, да се обединим и да помогнем заедно на България.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна