Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валдис Домбровскис: ЕК подкрепя усилията на България за приемането на еврото

| обновено на 02.06.17 в 17:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия подкрепя усилията на България за приемането на еврото. Това заяви в София заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото, Валдис Домбровскис:

За приемането на еврото страните - членки трябва да покрият номинални критерии за присъединяване, с които България се справя твърде добре. В същото време съществува въпросът с устойчивостта им. Трябва да видим истинско сближаване на икономиките, както и да има и преодоляване на дисбалансите, които съществуват в момента.

Домбровскис подчерта, че фиксираният курс на българския лев с еврото е много важен в процеса на сближаване на българската икономика с икономиките на страните от еврозоната.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов бе категоричен, че влизането в чакалнята на еврозоната би било много добра оценка за усилията на България:

Имаме лоши примери, когато държави са приемани в еврозоната по политически критерии. Влизането в ЕRM 2 би било една добра оценка за усилията, които българското общество полага и доверието, което то има в общоевропейската идея.

Справянето с високото ниво на необслужваните кредити бе отбелязано от еврокомисаря Валдис Домбровскис като една от основните препоръки към България. Според гуверньора на БНБ Димитър Радев банковата система е устойчива:

Банковата система ще отпадне в рамките на година, година и половина, като открита тема по пътя към еврозоната.

Подобна препоръка дойде и от Международния валутен фонд /МВФ/, а Радев потвърди, че Централната банка ще предприеме всички необходими мерки.

Сред проблемните области, дефинирани от Брюксел, са още бедността и липсата на достатъчно квалифицирана работна сила. Това е и част от факторите, които пречат на икономиката ни да расте по-бързо, а оттам и България да има достатъчно добре развита икономика, за да се присъедини към еврозоната.

Миналата седмица главният икономист на Европейската централна банка /ЕЦБ/ Питър Прат отбеляза, че ако една държава иска да влезе във валутния съюз, тя трябва да има устойчиво развиваща се икономика.

Подробности можете да чуете в репортажа на Марта Младенова в звуковия файл.

България има амбиция да се присъедини към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това е посочил президентът Румен Радев на среща със заместник - председателя на Европейската комисия, отговарящ за еврото, Валдис Домбровскис.

Според държавния глава членството в организацията ще бъде положителен знак за международните финансови среди и ще засили ролята на България в Югоизточна Европа.


Заместник - председателят на Европейската комисия е оценил  напредъка на страната ни по отношение на балансираната фискална политика.

На срещата са били обсъдени стъпки за намаляване на рисковете във финансовия сектор, повишаване на заетостта и постигане на устойчива пенсионна система.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна