Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Попов: Необходимо е увеличение с около 20% на заплатите на служителите в МВР още през 2017-а

Валентин Попов
Снимка: БГНЕС

За незабавно увеличение на заплатите на служителите в МВР още през тази година призова в предаването ни "Хоризонт за вас" Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР). Относно искането на част от синдикатите в МВР той поясни също:

Говорим за увеличение между 15 и 25%. Второ - следващо увеличение през следващата година и то направено по такъв начин, че стартовата заплата на служител към Министерството на вътрешните работи да бъде обвързана със социално измерим променлив фактор, каквато е например средната работна заплата за страната. За което ще е необходимо, разбира се, изменение в Закона за МВР.

В този закон е необходимо и още едно изменение, добави Попов, според когото то трябва да стане факт още през тази година и което да даде възможност на униформените служители, които в продължение на 4-5 години не са получавали униформено облекло, да получат поне за една голяма част от него паричната му стойност.

Попов обясни още, че на среща с новия министър на вътрешните работи са били обсъдени някои от проблемите, както и са били отправени искания за спешно свикване на извънредно заседание на Съвет за социално партньорство.

Това, което в момента ни притеснява, по-скоро не е в ръководството на министерството, а в Министерския съвет. Идеята, че не подлежи на каквато и да е актуализация бюджетът на МВР през тази година, определено не ни харесва и няма как да я приемем. Идеята за съкращаване на бюджета на МВР през следващата година с около 300  млн. също няма как да я приемем, коментира Попов.

Ако минималната работна заплата продължи да се увеличава с темпото, с което се увеличава до момента, след година или две стартовата заплата на пожарникар или на полицай ще бъде горе-долу колкото е минималната работна заплата, което, според нас, е категорично недопустимо и със сигурност ще подейства зле на мотивацията на работещите, подчерта председателят на СФСМВР.

Ако преговорният процес за увеличение на заплатите от 1 юли не доведе до желаните резултати, напълно нормалното му продължение са протестните действия, добави Валентин Попов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна