Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска инициатива - всяка бутилка вино в света с електронен код

По предложение на български експерти, скоро всяка бутилка вино в света ще има електронен код, чрез който потребителите ще получават информация за производителя, реколтата, вкусовите качества и дори популярността на виното, което купуват. Това съобщи директорът на Агенцията по лозята и виното Красимир Коев при закриването на Световния винен конгрес, на който страната ни беше домакин.

Кодът на всяка винена бутилка може да бъде разчетен с всеки съвременен мобилен телефон. Така потребителят ще знае какво купува, а всяка винарна ще става видима по целия свят и може да намира нови пазари, обясниха авторите на идеята. Тя е оценена като изключително атрактивна от президента на Световната винена организация и скоро ще бъде реализирана. В света се пие по-малко, коментират експертите, но вкусът се насочва към по-качествени и по-скъпи вина. 240 милиона хектолитра вино годишно се изпива в световен мащаб. 5 милиона от тях са вносни, т.е. пие се извън държавата, в която са произведени. Годишният оборот от търговия с вино е 29 милиарда евро, което нарежда тази индустрия сред най-бързо развиващите се в света.

На това домакинство на световния винен конгрес България разчита, за да разшири пазарите си, като се очаква тази година тя да увеличи износа на вино с 30 % , каза директорът на Агенцията по лозята и виното Красимир Коев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна