Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за пострадали българи при терористичния акт в Лондон

Службите за сигурност не са имали предварителна информация за подобна атака

| обновено на 04.06.17 в 11:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС


Няма данни за пострадали българи, каза в „Неделя 150“ посланика ни в Лондон Константин Димитров и допълни:

Щабът ни работи вече 10 часа, в тясна връзка сме с полицейските власти на Великобритания. Убитите са общо 9, като тримата от тях са терористичните нападатели, а ранените са около 30. Обстановката е доста напрегната, особено в квартала, където беше извършен този терористичен акт.

Посланик Димитров каза още, че вероятно властите във Великобритания отново ще повишат степента от терористична заплаха до максимална степен:

Мобилизацията на полицията и службите за сигурност е максимална, както и мобилизацията на посолството на Република България, подчерта той.

Обстановката е сериозно изнервена. Тази нощ станахме свидетели, дори на полиция, която се паникьоса, разказа журналистът в Лондон Мария Спирова:

Под паникьоса визирам това, че има доста кадри от това колко емоционално самите полицаи реагират и колко е тежка тяхната задача, защото „Бороу маркет“ и заобикалящите го пространства са изпълнени с много малки алеи, които са изключително трудни за обезопасяване и претърсване – нещо, което се наложи да направят много бързо и точно в такава една алея бяха приклещени тримата нападатели и обезвредени.

Тя каза още, че според много от анализаторите, атаката е много сходна с атаката в Париж при „Батаклан“:

Но, всъщност тя е изцяло успоредна и сходна с атаката, която на 22 март се случи на Уестминстърския мост. Там имаше един нападател. В момента видяхме същото случване, същата идея, само че ескалирала до трима нападатели и при това през нощта, което винаги внася елемент на допълнителен хаос – в събота вечер, когато специално този район е напълно задръстен от хора. Аз виждам пряк паралел. Не се знае дали този атентатор е бил подготвен дълго или просто е бил вдъхновен. В момента работим с всякакви хипотези, включително и хипотезата, че вече наистина няма нужда от директна връзка между ИДИЛ и местни престъпници, които се вдъхновяват от нещата, които медиите така жадно отразяват.

Случаят се разследва. Това, което се знае със сигурност, е, че службите не са имали предварителна информация за подобна атака. След предишните атентати до момента службите за сигурност са успели да демонтират няколко терористични мрежи и да предотвратят 5 заговора за терористични атентати, каза още Спирова.

Според Спирова изборите във Великобритания, планирани за 8 юни, няма да бъдат отложени след терористичната атака:

Когато с подобна честота, такива стряскащи събития сполетяват Великобритания, един определен сантимент се надига  - антимигрантски, защото хората объркват тероризма с миграцията. Тереза Мей е основният претендент на тези избори, а при нея единственото, което остана в платформата й, след една доста катастрофална кампания за нея, е настояването, че тя ще е този човек, който ще спре миграцията във Великобритания и това, разбира се, е нещо, с което много хора не са съгласни - смятат, че не е това начинът, по който тези избори трябва да бъдат спечелени.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Таня Величкова с Константин Димитров и Мария Спирова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна