Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Кунева: Оставането на България и Румъния извън Шенген не е в интерес на европейката сигурност

Снимка: БГНЕС


Оставането на България и Румъния извън Шенген, страни, които в договорите си са записали желанието си и ангажимента си да влязат в Шенген, не е в интерес на европейската сигурност, не е в интерес и на българската и румънската сигурност, коментира в „Неделя 150“ Меглена Кунева, която отговаряше за координацията на европейските политики в миналото правителство:

В момента се измислят всякакви начини да се затегнат политическите критерии, демократичността в Унгария и Полша, и дори да се вземат много политически санкции. Но, не знам защо, през Шенген се опитваме да направим точно този политически ход – да кажат европейските страни НЕ на корупцията – абсолютно правилно, тя има връзка включително с тероризма, да подчертаят върховенството на закона … Всичко това е правилно, но не би могло да се постигне с държането на България и Румъния извън Шенген – точно обратното. Една от грешките, според мен, е, че ние се оставихме да бъдем убедени на високо ниво, че това не е времето. Много фалшиви гласове казваха, че за България е по-добре, че е извън Шенген. Не, не е!

Кунева подчерта, че сигурността в Европа е основен приоритет:

Сигурността в Европа, начинът, по който ние кореспондираме и със страни извън ЕС, е абсолютен приоритет и това, което белязва едно председателство, понякога могат да бъдат събитията. Никой не предвиждаше Брекзит, никой не смяташе, че терористичните атаки ще вземат толкова големи жертви. Преди години, когато се формираше дневният ред на Европа, никой не смяташе, че мигрантската криза ще вземе такива размери.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени