Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Панайотов: Парижкото споразумение за климата трябва задължително да се предоговаря

Снимка: архив



Решението на американския президент - Доналд Тръмп, САЩ да се оттегли от Парижкото споразумение за климата, не е изненада, каза в „Неделя 150“ експертът проф. Владко Панайотов и допълни, че според него споразумението трябва задължително да се предоговаря. Той обясни защо:

Президентът Тръмп, и САЩ като цяло, като наш европейски, много важен партньор, трябва да разберат, че ние не използваме САЩ като донор за наши и други важни проекти, а като на един партньор, на когото ние желаем прогреса, авторитета, благоденствието, и заедно да вървим напред.

Спорът трябва да се води на тема борба със замърсяването, борба с емисиите, с оглед човекът да живее в по-чиста среда, каза проф. Панайотов и даде пример с данни от последните изследвания на ООН:

Годишно 7 милиона души в света умират преждивременно от замърсения въздух. Икономическите загуби пък за Европа представляват 1.6 трилиона долара – това е огромна сума, от точно тази преждивременна смърт и от хора, които са неработоспособни заради замърсяването на въздуха. Един прогрес и зелено бъдеще няма да стане с глоби, с рестрикции, със закриване на ТЕЦ – ове, със забраняване на дърва и на въглища. Тава ще стане само с намиране на решение, което всички ще приемат.

Още можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна