Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Гърдев: Отлагането на изборите във Великобритания би изпратило грешен сигнал до атентаторите

Н. Радулов: В публичното пространство витае усещане за несигурност, което е и целта на терористите

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС



Естествено е да се търсят политически мотиви, предвид всички нападения, на които беше подложено Обединеното кралство, смята експертът Димитър Гърдев. В интервю за „Неделя 150“ той каза, че в момента вниманието е концентрирано върху Великобритания, не само поради изборите, но и поради Брекзит. Той обясни:

По принцип всички тези терористични нападения имат за цел влияние върху политическата обстановка. Не може да се говори за отлагане на изборите и не трябва да се допуска, защото това реално ще даде възможност да се изпрати един погрешен сигнал към тези атентатори, които могат да влияят върху ситуацията на една такава важна държава.

Според Гърдев повишаването на мерките за сигурност е задължителна реакция, предвид растящия брой на случаите на терористични нападения:

Не може да бъдат критикувани службите за сигурност, че се вземат такива мерки, защото това е единственото ни противопоставяне и единственото нещо като средство за защита.

Има едно сериозно активизиране на терористичната дейност. В публичното пространство витае усещане за несигурност, което е и целта на терористите, каза анализаторът Николай Радулов и допълни:

Мерките, които се вземат за сигурност, никой не си е позволил да ги отмени. Независимо, че е засилено нивото на антитерористична дейност, на бдителност, се случват тези терористични актове. Очевидно е, че силите, с които разполагат специалните служби полицията, не са достатъчни, за да обхванат всички възможни заподозрени, и факт е, че част от извършителите се оказват стари познайници на полицията – задържани за предполагаема терористична дейност, хора, които са известни с това, че са джихадисти, с радикални виждания и вярвания … Много сложна е системата. Ако искаме да говорим за проактивност, ние трябва да сме готови за това, т.е трябва да се работи по това, по създаване и използване на мрежи в средите, които представляват опасност – нещо, което е много сложно и времеемко за създаване на система, която да върши работа.

Подробности можете да чуете от интервюто с Димитър Гърдев и Николай Радулов в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна