Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален балет на Испания – парола „фламенко“

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От утре (7 юни) три големи български сцени ще бъдат домакини на спектаклите на Националния балет на Испания. Зала 1 на НДК в столицата е първа, следва Арената в Русе – на 10 юни, а на 14-и им предстои среща с публиката във варненския Дворец на културата и спорта.
Българските почитатели на танца ще имат удоволствието да видят, чуят и почувстват в един спектакъл четири постановки на Националния балет на Испания – „Болеро“ от Морис Равел, Ritmos, Soleá del Mantón и Alento. Своето изкуство ще покажат петдесет великолепни танцьори и оркестър от десет музиканти.

Националният балет на Испания е институция, която счита за свое призвание да съхранява традициите на испанската класическа танцувална школа. Освен фламенко, те танцуват зарзуела и грациозния ескуела болера, които са създадени през XVIII век от френски и италиански танци и преобразени в испански стил. От създаването си през 1978 година досега с Националния балет е свързано творчеството на великите танцьори Хоакин Кортес, Ева Уербабуена, Хосе Антонио, Кармен Амая, Аурора Понс, Нана Лорка, Аида Гомес и много други. С тази трупа Хоакин Кортес е участвал в спектакли на много световни сцени като Метрополитън опера и Кремълския дворец на конгресите. И сега балетът е формация от танцови крале, която поставя емблематични творби като „Медея“ на Хозе Гранеро, Danza у Tronío и Ritmos на Хосе Антонио, версии на „Ел Сомбреро dе Tres Picos“, Bodas dе Sangre и Fuenteovejuna на Антонио Гадес.
Първият директор на Националния балет на Испания е блестящият танцьор на фламенко и хореограф Антонио Гадес – помните го като изпълнителя на главната роля във филмите на Карлос Саура „Кървава сватба“ (1981), „Кармен“ (1983) и „Любовна магия“ (1986). Антонио Гадес поставя началото на традицията балетът да пази националните танци и да представя културата на Испания пред света. Под негова хореография са създадени едни от най-прекрасните танцови произведения като „Болеро” на Равел и „Кармен”.
Националният балет на Испания е удостоен от Метрополитен опера – Ню Йорк с награда за най-добро чуждестранно шоу, в Япония получава Награда на критиката, в Мексико Сити – приз за най-добър спектакъл на Bellas Artes театър. През 2008 и 2010 г. Националният балет е получил „Награда театро де Рохас“ за най-добро танцово изпълнение, а Международният фестивал Cante dе Las Minas La Unión му присъжда извънредна награда заради великолепния начин, по който съхранява и разпространява фламенко.

С всяка своя творба и танц ние показваме, че Испанският национален балет е уникален,… единствен по рода си, защото стъпва на националните танци на страната. Ние сме единствените, които танцуват испански танци и фламенко и трябва да го покажем на света по най-добрия начин,
споделя директорът на балета - известният хореограф Антонио Нахаро.






Хавиер Валдивиелсо - директор на Институт Сервантес и Весела Петрова, преводач и Пи Ар на Институт Сервантес. Снимка: Кирчо Стоичков

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна