Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново закъснява ваксинацията на животните срещу син език и нодуларен дерматит

Снимка: Радио Шумен

Държавата отново закъснява с ваксинацията на животните, а сред непоставените ваксини са и тези срещу опасните заболявания син език и нодуларен дерматит, алармират от Съюза на говедовъдите в България. В писмо до земеделския министър Румен Порожанов те припомнят, че миналата година над 2 хиляди животни бяха унищожени заради тези заболявания, а икономическите загуби за фермерите и държавата са много тежки. 

Защо ваксини у нас няма, при положение, че в съседна Гърция вече има болни животни. Отговор на този въпрос животновъдите не получават от Агенцията по храните, която трябва да осигури препаратите, каза в ефира на "Хоризонт" заместник-председателят на Съюза на говедовъдите у нас Панайот Тодоров:

Самите ваксини са такива, че животните би следвало да се ваксинират най-късно до края на месец април, когато температурите все още не са високи.


Заради високите температури поставянето на ваксини сега може да е фатално и за млякото, и за животните, твърди Тодоров, но не е сигурен, че трябва да съди институциите за вредата, която му причиняват, защото:  

Виновникът се крие зад държавната институция и в случая осъждат държавната институция и вместо да плаща определеният, който е виновен за тази работа, плаща данъкоплатецът, обясни Панайот Тодоров от говедовъдния съюз


Повече по темата може да научите от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна