Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събития на испанската култура през юни

Хавиер Валдивиелсо - директор на института Сервантес, пред Радио София

Снимка: sofia.cervantes.es

Хавиер Валдивиелсо е от почти 3 години в България. Казва, че вече има впечатления и харесва София, Пловдив и Варна. Пред Лили Друмева той разказа за предстоящите културни събития на Института Сервантес.

През юни сме много активни и имаме серия интересни събития. На 7 юни идва националният балет на Испания. Трупа, която се състои от 40-50 танцьора от Мадрид. Изпълняват програма от класически и модерен балет. Представлението в София е в зала 1 на НДК от 20:00 часа. Кралският балет ще посети и Русе (10 юни) и Варна (14 юни). Снимка

Второто голямо събитие в София е на 10 юни, когато пристига една от най-известните трупи за съвременно фламенко. Представлението е в Сатиричния театър от 19:30 часа. Звезда на трупата е световноизвестният фламенко танцьор Едуардо Гереро. Акомпанират му фламенко музиканти, глас и китара. Спектакълът е в рамките на световния театрален фестивал в София и на международния танцов фестивал във Варна.

От 1 до 11 юни ще гледаме испанско и латиноамериканско кино в различни кина в София. Ще бъдат представени много нови филми. Някои от тях дори още не са имали премиера. Освен това организираме и две интересни изложби. Ние сме партньор с фестивала за фотоизкуство „Фотофабрика”.

На 15 юни в Националната художествена галерия откриваме експозиция на фотографката Кристина Гарсия Родеро. Тя е сред най-известните имена в света.

На 24 юни е нашият голям празник - денят на испанския език. Искаме да изведем Института Сервантес от пределите на сградата и да излезем на улицата, на открито. Затваряме ул. „Света София“ и ще организираме концерти с испанска и латиноамериканска музика, както и щандове с испанска кухня, книги и зона за децата. Ще има и уличен цирк. С една дума - една голяма фиеста, свързана с испаноезичния свят. Събитието ще бъде цял ден от 11 до 16 часа. Заповядайте на нашия празник!
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна