Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделските производители ще имат онлайн платформа за комуникация

Снимка: БГНЕС
Министерството на земеделието работи върху нова комуникационна платформа за всички земеделски производители в България. В нея, подобно на социална мрежа, те ще могат да общуват, като дигиталната платформа ще е отворена и за всички потребители. Това обяви земеделският министър Румен Порожанов:

Всички, заети в сферата на селското стопанство, ще могат да обменят опит, идеи, да комуникират помежду си онлайн 24 часа. Тази медийна среда ще даде възможност не само хората в бранша, но и цялото общество да е наясно с това какво се прави за повишаване на ефективността на нашата работа.

Очаква се платформата да заработи до края на годината, уточни министър Порожанов. Той съобщи още, че предстои прием по мярката за иновации от Програмата за селските райони, като максималният размер на финансиране е 1 млн. евро на проект.

Инвестицията на 1 евро субсидия в ЕС води до инвестиция на 1,16 евро в иновации, а в България това са 0,29 евро, посочиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите по време на форум, посветен на новите технологии в земеделието.

Бизнесменът Иво Куманов посочи:

Ние сме автоматизирали над 5 хиляди трактора и комбайна, които вървят сами по българските полета, управлявани автоматично, но все още има нужда вътре да има механизатор. Можете да си представите какво предизвикателство е да поставите вътре човек, който трудно чете и пише – да управлява комбайн, който върви сам, завива сам и му дава обратна информация, а собственикът на комбайна го следи с апликация на своя телефон.

Още по темата земеделие и иновации слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна