Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът се среща днес с германския канцлер в Берлин

Борисов ще търси подкрепа от Меркел за приемането на България в Шенген

| обновено на 07.06.17 в 11:14
Снимка: БГНЕС
Развитието на двустранните отношения и сътрудничеството между България и Германия в рамките на Европейския съюз са основните акценти в насрочената за днес в Берлин среща между премиера Бойко Борисов и канцлера Ангела Меркел. Час и половина ще продължи срещата с германския канцлер. Борисов пристигна в Берлин от Париж, където разговаря с президента Макрон. След Германия той ще посети и Турция и ще се срещне с турския президент Ердоган.

В Германия Борисов ще търси подкрепа най-вече за приемането на България в Шенген. Той ще настоява и за конкретна дата – 1 януари 2018 година. Германия вече е допуснала България в информационния масив на шенгенските държави и последната стъпка към пълно членство е и безконтролното преминаване на граници на хора и стоки.

Друга важна тема е кандидатурата на България за членство в еврозоната. По тази тема ще има и още срещи, като първата е на 26 юни с германския министър на финансите Волфганг Шойбле. Ще бъдат обсъдени мерките за преразпределение на бежанци, както и общата охрана по европейските граници. Отношенията на ЕС с Турция – също са част от темите.

Снощи министър-председателят разговаря и с президента на Федералната република Франк Валтер Щайнмайер. Двамата са обсъдили влизането на България в чакалнята за еврозоната и присъединяването на страната към зоната за свободно придвижване. Франк Валтер Щайнмайер е акцентирал на ролята на България в Европейския съюз и на Балканите.

В звуковия файл ще чуете обобщение на Капка Тодорова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна