Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" официално пое отговорност за атаките в Иран

Служителите в българското посолство са получили указания как да действат

| обновено на 07.06.17 в 17:32
Заседание на парламента на Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС
За 12 убити и 39 ранени съобщиха иранските сили за сигурност след терористичните нападения срещу парламента в Техеран и мавзолея на първия духовен водач на Ислямската република - аятолах Хомейни.

"Ислямска държава" пое отговорността за терора в Иран, публикувайки в интернет кадри от нападението в парламента още докато то беше в ход. Нападателите там - четирима души, бяха облечени като жени и стреляха с автоматични оръжия.

В мавзолея на Хомейни двама терористи, единият от които жена, се самовзривиха. Властите съобщиха, че са попречили на трета терористична група да осъществи плановете си.

Драмата продължи близо 5 часа.

Няма данни за пострадали български граждани при атаките в Техеран, съобщава министерството на външните работи . Не е идентифицирана непосредствена заплаха за посолството на Република България в ислямската република. Взети са  всички мерки за сигурността на служителите.  Служителите в българското посолство са получили указания как да действат извън дипломатическия комплекс, съобщи за "Хоризонт" посланикът ни Христо Полендаков.  

Градът вече е спокоен! Има много силно присъствие, особено в районите на инцидента, в централната част на града, но са предприети всякакви мерки да не се повтори или да не се разширяват последствията от тези нападения. Всички български служители и членове на техните семейства са абсолютно невредими. С тях е проведен разговор малко след инцидента и всички са получили указания как да постъпват, когато имат необходимост или излизат от посолския комплекс. Чули сме се с повечето от тези, които се намират в момента в Техеран. Всички те са невредими.


Иранското разузнаване съобщи, че е успяло да осуети друг терористичен заговор. Членовете на третата група терористи са арестувани. Властите приканват хората да избягват градския транспорт.

За първи път радикалната сунитска терористична групировка "Ислямска държава" напада шиитски Иран. Висш ирански военен обвини Саудитска Арабия, че е поръчала терора в Техеран и се закани с мъст.

Експертът по сигурността и депутат Славчо Велков заяви, че нападенията в Иран са прецедент и трябва да им се обърне специално внимание.

Трябва да си даваме сметка като парламентаристи и да го изучаваме този опит, защото това е посегателство срещу парламентаризма, независимо къде се случва. Не бих казал, че има нещо общо с това, по-скоро това е действие на човек или на група хора, ако има някой, който го е изпратил, които по някакъв начин не са съгласни с официалната политика в Иран.

Цялото интервю с Христо Полендаков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени