Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Николова: Нямаме сигнали, че България търси коренна промяна в позиционирането си

Какъв е диалогът България - ЕС

Първан Симеонов: България е междинна страна, която е балансьор

Нямаме сигнали, че България търси коренна промяна в позиционирането си. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Юлиана Николова, директор на портал "Европа“:

Имаме сигнал от срещата онзи ден на тримата премиери, финансирана от ПЕС, за бъдещето на Европа, че България трябва да бъде по-активна. Едва ли от онзи ден до днес би могло това да бъде реализирано. Това според мен са нормални срещи. Очакваше се Бойко Борисов специално пред госпожа Меркел да повдигне въпроса за Шенген, който се явява ключов и болезнен въпрос за България. Разбираме от пресконференцията, че или е бил пресечен, или изобщо не е бил повдиган този въпрос.

България е междинна страна, която е балансьор. Това обясни пред "Хоризонт" социологът Първан Симеонов:

Имаме добри отношения с Вишеград, лично с Орбан, добро отношение с Ердоган лично на Борисов, добър контакт с Юга, най-вече Гърция, което е нормално поради очевидни географски и икономически прилики, добър контакт с Русия и естествено добър контакт със Западните Балкани, доколкото България е на Балканите. България е по средата и има чудесен диалог и с Брюксел, и с Берлин, най-вече с Берлин. Изключително знаково е, че Бойко Борисов отива първо в Париж и е изключително важно, че е поставил въпроса за Еврозоната.

Цялото интервю с Юлиана Николова и Първан Симеонов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна