Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Баев и Георги Ганев четат 2х12 на английски в BEE BOP café

Снимка: Стоян Стоянов

Антон Баев и Георги Ганев четат 2х12 на английски довечера  в BEE BOP café – Пловдив. Музикантите Жели Белчилова, Александър Леков, Николай Карагеоргиев и Начо Господинов ще представят джаз импровизации по стиховете.

Уникално за Пловдив представление, каквото за пръв път се показва под тепетата, ще бъде изнесено пред почитателите на поезията и джаза от 19:00 часа. Поетите Антон Баев и Георги Ганев ще прочетат 24 свои стихотворения на английски език, съпроводени от виртуозни джаз парчета в изпълнение на младите Жели Белчилова (вокал), Александър Леков (бас), Николай Карагеоргиев (китара) и Начо Господинов (ударни).

Шоуто е замислено като премиера на проект, който ще стартира през септември, най-вероятно за празника на Пловдив.

Водено от първата до последната дума на английски език и наречено „Две дузини", всеки месец то ще представя по двама автори от Пловдив (и от света) с по 12 техни творби, гарнирани с музика, пред английски разбираща публика под тепетата (и не само).

Съвременната пловдивска поезия е културна валута, която отдавна е конвертируема по света, защото е на европейско равнище, твърди авторът на идеята Георги Ганев и добавя: Пловдив наистина трябва да е голяма културна величина, истински милиардер в културата, щом успя да стане европейска столица, без изобщо да се възползва от този свой огромен капитал – днешната си литература. Ние обаче сме длъжни да я покажем на света, и то на езика, който светът говори. А и на други езици, разбира се. Ще го правим тук и навсякъде, където можем, ще го правим с електронни и книжни издания, но най-вече така – на живо, пред публика. За мен това е кауза, до която в голяма степен и през годините ме доведе примерът на великия пловдивчанин Милчо Левиев, за което му благодаря.


Снимка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна