Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръгла маса "Справедливостта по веригата на доставки в България" в Червената къща

Снимка: Борис Димитров

Големите търговски вериги все още не са се научили да работят с гражданското общество и не смятат за важно да водят диалог с потребителите. Техните идеи са свързани с конкуренцията, с натиска върху доставчиците за все по-ниски цени, с потискането на българските производители, които не могат да стигнат до щандовете в супермаркетите. Този извод правят от Сдружението за устойчиви екологични решения "Агролинк", организатор на кръгла маса "Справедливостта по веригата на доставки в България". Предстои специална презентация за ситуацията в България и доставките на български стоки в супермаркетите, която ще обобщи неогласявани досега данни.

Кръглата маса е част от проекта "Въвеждане на етикетиране "Без ГМО".

В предаването "Преди всички" председателят на "Агролинк" Светла Николова отбеляза:

Справедлива търговия е тази, която осигурява справедливо заплащане на производителите. Заплащането на фермерите, които произвеждат какао, портокали, банани – всички тези продукти, които са сред най-продаавните в развитите страни, е изключително ниско и не покрива техните нужди за нормален живот. 

В някои от страните, в които се отглежда какао, хората не са опитвали шоколад, даде пример тя. Според друг цитиран казус производителите на портокали в Бразилия трябва да носят защитни облекла заради използваните пестициди, забранени в Европейския съюз, но същите тези портокали пристигат в ЕС въпреки забранените пестициди заради липсата на достатъчно прозрачност и контрол.

На голяма кръгла маса в Брюксел след две седмици ще бъдат представени резултатите от европейски проект за изследване на търговските практики. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна