Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Герджиков: Няма да има недостиг на ток през лятото

Снимка: БГНЕС

Няма опасност от недостиг на ток това лято въпреки очакваното високо потребление и спирането на работата на някои централи заради планирани ремонти. Това увери в интервю за "Хоризонт" директорът на Централното диспечерско управление Пламен Герджиков. Според него няма да се повтори ситуацията от зимните месеци, когато заради недостиг се наложи износът на ток да бъде спрян и да се ограничи продажбата му на борсата. Тогава част от резервните мощности не можаха да започнат работа и това изправи системата пред риск от режим. 

Няма опасност, тъй като лятото товарите са с 30-40% по-ниски, отколкото зимното натоварване. Тогава достигнахме товар 7690, докато през лятото трудно се достига едва 5000. Независимо че и през лятото има пикови товари, а тогава и повечето от централите започват да изпълняват ремонтните си програми. Работната програма така е утвърдена от ЕСО, че да не се допусне дефицит и работата на всички централи в системата е съгласувана съгласно Закона за енергетиката, като основата цел е била да не се допусне дефицит.

С  3 милиона и 600 хиляди лева са били глобени централите, които се държат като резерв, но тази зима, когато имаше нужда от тях, не заработиха, съобщи още директорът на Централното диспечерско управление:

Имаше централи, които не си изпълниха изцяло договорите – т.е. не достигнаха мощността, за която сме плащали, и те бяха санкционирани съгласно договора. Договорите са публични, качени са нашия сайт и всеки може да провери.  

С фактурите за месец януари всички санкции са платени, допълни Герджиков. Системата има начин да компенсира случайно спиране на един от хилядниците на АЕЦ "Козлодуй", каза още той:

Има възможност. Мерките, които се взеха тази зима, могат да се повторят. Имахме среща с индустриалците, те също да помагат в такива ситуации – да участват като доставчик. От февруари месец са активирани само "Биовет", понеже те са на газ и в рамките на половин час влизат в паралел. Със "Стомана индъстри" имаме договор, другият договор е с "Радомир метал". Два са със "Сандански" и "Пиринска Бистрица". Надявам се да се проведе среща и с другите индустриални организации. Всички се намираме в една енергийна система. Има разбиране и се надявам да сключим договори. Това е практика не само в България. Имаме 200 мегавата средночасов резерв в термичните централи. Имаме подписан договор с НЕК за ВЕЦ-овете за 400 мегавата резерв, плюс студения резерв, така че отпадането на хилядник няма да е проблем

Цялото интервю на Юлияна Корнажева с Пламен Герджиков слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна