Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов вид измама при наемите набира сила след съживяването на имотния пазар

Снимка: БГНЕС

Ще стартираме отново опита да внесем законопроект за брокерската дейност. Това обяви в предаването „Хоризонт до обед“ Добромир Ганев от Национално сдружение недвижими имоти.

Регулацията на този сектор включва залагане на правила за хората, които влизат в него, допълни той, като коментира казус с набираща популярност измама от страна на представящи се за брокери лица, които предлагат нереално ниски цени на наеми без договор.

В разгледания от "Хоризонт" случай млади хора, живеещи на семейни начала, решават да сменят квартирата си и попадат на брокер, който прибира капаро от 400 лева без договор за посредничество и единствено с разписка, след което брокерът спира да си вдига телефона. Клиентите остават без пари и без имот.

Измамата се случва най-често при наемите, уточни Добромир Ганев:

Това се случва с фалшиви оферти и нереално ниски цени и хората се подвеждат. Тези случаи в последните три години, откакто пазарът започна да се съживява, са много чести. Това не са брокери, това са едни хора, които ежедневно лъжат потребителите, а потребителите се подлъгват покрай фалшивите оферти и ниските цени и очакват услуги, които няма как да им бъдат дадени.

Пред „Хоризонт“ адвокат Георги Милчев посъветва клиентите да търсят посредничеството на легитимна агенция и легитимен брокер, задължително да сключват договор за посредничество, с който се гарантира, че и двете страни ще бъдат удовлетворени. Разписката няма силата на договор, предупреди юристът.

Цялата тема е разгледана в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна