Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В неделя жителите на Трън излизат на референдум за златодобива

В неделя жителите на Трън ще гласуват да има ли добив на метални полезни изкопаеми в района
Снимка: БГНЕС

За тази неделя е насрочен местният референдум за добив на метални полезни изкопаеми в град Трън.

В предаването "Преди всички" Цветислава Цветкова, временно изпълняващ длъжността кмет на града, заяви, че всички книжа и материали са подготвени, обследвани са всичките 21 секции, бюлетините също са готови.

Гласуването ще започне в 7 часа сутринта и ще продължи до 20 часа. За около два-три часа протоколите ще могат да бъдат обработени и ще имаме резултати, уточни Цветкова. 

Относно хода на информационната кампания, Цветислава Цветкова поясни, че няма жител на общината, който да не е уведомен, че предстои референдум, какъв е въпросът и как може да упражни своя вот.

Запитана дали формулировката на въпроса ("Против ли сте община Трън, чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?") предполага объркване на отговора, Цветкова заяви, че според нея местните жители няма да се объркат.

Даниела Божинова, председател на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, коментира пред "Хоризонт", че Минно-геоложката камара, макар да се позиционира като експертна институция, в случая взема страната на инвеститора, защото е организация, която лобира за фирмите в добивния бранш.

Хората, които оспорват проекта да има златодобив в Трън, отдавна търсят информация за този проект, отдавна алармират местното население. Има добра информираност, отчете Божинова:

Ключовият въпрос, който решава съдбата на местните референдуми, както и на националния, е, че те се решават с "крака" – кой ще отиде да гласува и кой няма. И тактиката на този, който иска да осуети вземането на решение от местните хора, обикновено е да всее съмнение, за да осуети избирателната активност, която е необходима, за да бъде валиден и да има тежест.

Извън режим на избори е необходимо да гласуват 40% от хората, имащи право на глас, посочи още Божинова, като акцентира върху много високия кворум, изискван от закона:

Лошо е, че при тази ситуация хора, които искат да отговорят с "не", предпочитат да не отидат, защото така има по-големи шансове тяхната страна да вземе превес, отколкото да отидат, да кажат "не" и да допринесат за тази избирателна активност. И не можем да разберем истинските предпочитания на хората, което не е демократично. Поне нека бъде кворум одобрение – искаме, да речем, 25% от населението да одобри това решение.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна