Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей ще се опита да състави правителство, въпреки че партията ѝ загуби мнозинството си в парламента

Великобритания осъмна с новината за "висящ" парламент

| обновено на 09.06.17 в 11:51
Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консервативната партия спечели общите избори във Великобритания, но не получи мнозинство сама да състави правителство. Тереза Мей заяви, че няма намерение да подава оставка и ще опита да намери коалиционен партньор, с който да управлява страната.

Окончателните резултати в британските общи избори още не са обявени официално, но картината вече е пределно ясна – консерваторите не само че няма да запазят досегашните си 330 депутатски места, но няма дори няма да получат необходимите им 326 места за правителство на мнозинството.

Голям успех за лейбъристите на Джеръми Корбин, които ще вкарат в парламента 29 депутати повече, отколкото имаха досега. На призивите на опозицията и дори намеци на някои членове на нейната партия да се оттегли, Тереза Мей заяви тази сутрин, че няма намерение да подава оставка. При така създадения "висящ" парламент тя ще опита да състави коалиционно правителство, като единственият ѝ шанс за това е подкрепата на северноирландската Демократична юнионистка партия. Джеръми Корбин заяви, че консерваторите не могат да съставят стабилно правителство, така че лейбъристите са готови да поемат отговорност, но няма да търсят сделки: Ние сме готови да служим на хората, които ни гласуваха доверие.

Предвид създалата се ситуация с "висящ" парламент, от Брюксел се чуха гласове, че ЕС е готов да отложи началото на преговорите за Брекзит до сформирането на стабилно британско правителство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна