Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фокус в парламента – разисквания по стратегията за болничната помощ

| обновено на 09.06.17 в 11:11
Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС
В пленарната зала се дебатира искането на БСП министърът на здравеопазването Николай Петров да представи стратегията за развитие и управление на болниците. От ГЕРБ предлагат министърът на здравеопазването да предоставя на ресорната парламентарна комисия доклад за текущото финансово състояние на държавните и общински болници. 

Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ добави, че колегите ѝ предлагат до края на годината министър Николай Петров да представи информация за готовността за въвеждане на единни стандарти за управление на системата:

Тази година бюджетът на Националната здравноосигурителна каса изглежда тревожно и смятам, че в тази логика е полезно комисията по здравеопазване да следи своевременно за финансовото състояние на лечебните заведения за болнична помощ. 

Тази информация ще бъде полезна и за министерството, защото е важно да се отчитат своевременно проблемите, а да не се стига до натрупване на такива, които водят до тежко финансово състояние.


По-рано Дариткова заяви пред "Хоризонт", че тя и колегите ѝ от ГЕРБ ще подкрепят предложението на ДПС министърът на здравеопазването да представи до шест месеца концепция за осигуряване на медицински кадри и да изгради до две години система на електронно здравеопазване.

Единна национална здравна информационна система. Това е елемент на нашата програма за управление като коалиционно правителство. В момента е в ход проект по оперативна програма за реализация на такава единна национална здравна система. Тя би следвало да се реализира до края на 2018 година, затова и сроковете, които са предложили колегите от ДПС, са абсолютно адекватни. 

Проф. Георги Михайлов от БСП, член на здравната комисия, представи част от идеите на депутатите от Социалистическата партия за предстоящите разисквания.

Основните проблеми са това, че много от болничните заведения са притиснати в момента. Гърмят като бушони, но цялото общество трябва да се обърне към много сериозните проблеми в структурата на здравната карта. Тя действително е достъпна, но ние бяхме свидетели последните години на няколко съставени здравни карти. Предимно обаче в главите на чиновниците, които ги създават, без да бъде осъзната реалната необходимост в определени региони на страната.

Детайли и аргументи по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени