Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пловдив 2019" очаква "зелена улица" от общинския съвет за сключване на договори

Фотоколаж: Силвия Петрова

Изпълнителният директор на общинската фондация "Пловдив 2019" Кирил Велчев заяви, че през настоящата година основната задача на фондацията и на всички ангажирани с проектите е да се състави окончателната програма за превръщането на Пловдив в европейска столица на културата през 2019 година. От администрацията на Община Пловдив вече има ясна ангажираност инфраструктурно да върви подготовка за реализацията на някои от проектите.

Велчев посочи, че не може да се говори за забавяне. По думите му още на следващата сесия на Пловдивския общински съвет на 21 юни ще бъде гласувана корекцията в бюджета на общината, съответно и корекцията на фондация "Пловдив 2019", за да може да бъдат получени средствата от фондацията и да започне прякото сключване на договори по програмата.    Заместник-министърът на културата Амелия Гешева уточни пред Радио София, че решението на Министерския съвет във връзка с държавното финансиране на "Пловдив 2019" е относно отпускането на средства за инфраструктура по ключови обекти, които са посочени от Община Пловдив за обслужваща инфраструктура. Включени са обекти като кино "Космос", сградата на Дружеството на художници, Градската художествена галерия и др. Тя определи като изключително важно подготвянето на тази приемаща инфраструктура за подготвяните културни събития и проекти.

Амелия Гешева определи като правилен подход насочването на държавни средства за инфраструктурата и отделянето на средства от общинския бюджет за финансиране на артистичната програма, която по регламент трябва да бъде независима и да има гражданско участие. Заместник-министърът на културата призна, че има да се свърши още много работа по подготовката и то на всички нива:

Ние си даваме ясна сметка, а в Пловдив също си дават тази сметка, че това не е проект на града Пловдив. Това е най-голямата инициатива, която ще се случи в следващите няколко години в сферата на културата в България. И това е проект на България.
   
   
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени